Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Vaillant ZeoTherm: warmte uit een korreltje

We blijven zoeken naar steeds betere en zuinigere verwarmingsmethodes. Al ooit gehoord van een gasgestookte adsorptiewarmtepomp? Vaillant heeft er zo eentje ontwikkeld, de zeoTHERM, en combineert daarmee de gas-condensatietechnologie met adsorberend zeoliet en zonne-energie. Ook handig: deze warmtepomp heeft geen bodemcollector of ondergronds leidingenstelsel nodig.


Omdat de gebruiker voortdurend op zoek is naar een zuinig, milieuvriendelijk en duurzaam systeem dat toch het gewenste wooncomfort kan garanderen, onderzocht en vond Vaillant de mogelijkheden van een combinatie tussen enerzijds twee bestaande verwarmingstechnieken – gascondensatie en zonne-energie – en anderzijds een warmte afgevend mineraal, zeoliet, dat vooral gebruikt wordt in waspoeders, kattengrit of als katalysator.

 

Wat is zeoliet?


De term zeoliet stamt af van het Grieks en betekent letterlijk kooksteen. Dit extreem poreus kristal heeft de eigenschap water te absorberen en daarbij warmte af te geven. Vaillant gebruikt deze natuurlijke manier van warmteontwikkeling in zijn gasgestookte adsorptie-warmtepomp zeoTHERM. In vergelijking met een klassieke warmtepomp zijn er geen diepteboringen of bodemcollectoren nodig. De zeoTHERM kun je eenvoudigweg in de woning plaatsen zoals een klassieke gasketel.

 

Hoe werkt de zeoTHERM?


Energiewinning uit zeoliet verloopt in twee fasen, via adsorptie – binding van zeoliet met water waarbij warmte ontstaat - en desorptie – vrijkomen van waterdamp bij verzadiging van het zeoliet.
Na een afkoelingsperiode, kan deze verwarmingskringloop opnieuw opgestart worden.
Zeoliet is niet giftig, ecologisch veilig (neutraal) en niet brandbaar. Omdat er tijdens de adsorptie en desorptie enkel zuiver fysische reacties plaatsvinden, waarbij de kristalstructuur van het mineraal onveranderd blijft, zijn er een quasi-eindeloos aantal cycli van bevochtiging en uitdroging mogelijk.

 

Zonneboiler


Het complete zeoTHERM-systeem bestaat uit de compacte gasgestookte adsorptiewarmtepomp zeoTHERM, 3 vlakke zonnepanelen en een zonneboiler. Het is ideaal voor een volledig gerenoveerde woning met een lage temperatuurbehoefte of een nieuwbouwwoning. De zonnepanelen verhitten het water in de zeoTHERM maar de zonnepanelen en zonneboiler worden ook ingezet voor de productie van sanitair warm water. In de zomer is het zelf mogelijk om, bij voldoende zon, de woning van warm water te voorzien zonder dat de zeoTHERM hoeft te werken.

 

Zuinig en groen


Gas is de zuiverste en zuinigste van alle fossiele brandstoffen, terwijl zon, water en zeoliet 100% milieuvriendelijk zijn. Het sorptie-proces gebeurt dan ook volledig zonder verbranding en dus ook zonder emissies. Het complete zeoTHERM-systeem levert het hele jaar door warmte en warm water, maar heeft volgens Vaillant 30% meer rendement dan een klassieke gasketel. “De CO2-emissie wordt met evenveel percenten verlaagd. Vergeleken met een moderne gascondensatieketel biedt de zeoTHERM 20% meer rendement en een daling van de CO2-emissie met 20%. Zelfs in vergelijking met een gascondensatieketel gecombineerd met een zonne-energiesysteem, bereik je met zeoTHERM 10% meer rendement,” aldus nog Vaillant.

Meer info: Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in