Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Verwarming

Vaillant lanceert unieke lucht/water-warmtepompen

In 2010 lanceerde Vaillant een buitengewoon innovatief concept: een lucht/water-warmtepomp met aparte buiteneenheid die tot 30 meter afstand van de warmtepomp kan geplaatst worden. De installatie van het systeem is eenvoudig en het systeem zelf biedt een hoog rendement. De nieuwe Vaillant lucht/water-warmtepomp is beschikbaar als geoTHERM VWL S, voor verwarming alleen, of als geoTHERM plus VWL S, met ingebouwde boiler van 175 l voor bijkomende warmwaterproductie.

De geoTHERM VWL S en geoTHERM plus VWL S van Vaillant zijn unieke lucht/water-warmtepompen die gebaseerd zijn op een gloednieuw concept. De systemen bestaan uit een binneneenheid, één of twee buiteneenheden en verbindingsleidingen die tal van voordelen bieden.

De buiteneenheid zuigt de omgevingslucht aan door middel van een modulerende elektronisch gestuurde ventilator die gemaakt is uit aluminium en glasvezels, waardoor deze zeer weinig lawaai produceert. De geïntegreerde lucht/water-warmtewisselaar treedt dan in werking en neemt daarbij de warmte over uit de buitenlucht. Daarvoor wordt een vriesbestendige water/glycolvloeistof gebruikt.

Het water/glycol vloeit door eenvoudige kunststoffen buizen zonder isolatie, die de buiteneenheid met de binneneenheid verbinden.

Nadat de warmte uit de lucht is overgenomen, wordt ze via deze weg naar de binneneenheid in de woning vervoerd, en dit zonder warmteverlies. Integendeel, omdat de temperatuur van de water/glycolvloeistof die door de buizen stroomt steeds lager ligt dan de omgevingstemperatuur, kan tijdens het transport tussen beide eenheden bijkomende warmte opgenomen worden.

De binneneenheid, de warmtepomp zelf, is een geoptimaliseerde versie van de al zeer succesvolle geoTHERM bodem/water-warmtepomp van Vaillant. Het nieuwe type omvat onder andere 2 nieuwe hoogrendementpompen, wat voor een aanzienlijke besparing zorgt op het energieverbruik van de pomp.

Eenvoudige installatie

Ook op vlak van installatie onderscheidt de buiteneenheid zich van al bestaande systemen. Men hoeft ze niet per definitie op de buitenmuur te bevestigen om warmteverlies te vermijden, maar kan de unit tot op maximaal 30 meter van de warmtepomp plaatsen. De 2 verbindingsleidingen (vertrek en retour) dienen enkel op minimum 50 cm diepte ingegraven te worden en op 70 cm afstand van elkaar.

De buiteneenheid is dus flexibel inzetbaar en uitermate geschikt voor installatie in (de minst storende of zichtbare plek van) een bestaande tuin, zonder dat er boor- of graafwerken mee gepaard gaan.
Bij grote warmtebehoeftes moeten 2 buiteneenheden op de warmtepomp gekoppeld worden.

Alle voordelen van twee systemen in één

Het nieuwe Vaillant-systeem weet voor het eerst de voordelen van zowel de lucht/water- als de bodem/water-warmtepompen te combineren in één enkel product.

Paul De Groote, Technisch Directeur bij Vaillant, legt uit: “Net zoals andere lucht/water-warmtepompen is dit systeem uiterst eenvoudig te installeren. En een eenvoudige installatie betekent ook een lagere installatiekost. Bovendien bieden deze Vaillant-oplossingen een hoger rendement dan andere types lucht/water-warmtepompen, dankzij het gebruik van onze geoTHERM-technologie. Alles bij elkaar geteld is het een zeer interessant, flexibel en betrouwbaar systeem. Tot een temperatuur van – 20°C kan de nieuwe lucht/water-warmtepomp nog energie opnemen om de woning te verwarmen, maar wellicht niet voldoende. Dan kan de standaard ingebouwde elektrische weerstand bijverwarmen tot op de gevraagde temperatuur.”
“Het is ook een systeem met toekomstperspectieven”, vervolgt Paul De Groote. “Wie het systeem efficiënter wenst te maken, kan het eventueel ook uitbreiden met zonnepanelen. De warmtepompen zijn reeds voorzien op deze uitbreiding en die oplossing zal binnenkort beschikbaar zijn op de Belgische markt.


Meer info: Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in