Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Toekomstgericht verwarmen met een veilige brandstof

De consument wordt door de overheid gestimuleerd met energiepremies en fiscale voordelen om op zoek te gaan naar de meest zuinige en duurzame oplossingen om te verwarmen… maar tot op vandaag neemt verwarming nog steeds een hap van zo’n 2000 euro uit het jaarlijks budget van een gemiddeld huishouden. Om de consument in haar zoektocht te helpen, toont de mazoutsector welke duurzame oplossingen een veilige energie als stookolie allemaal aanbiedt.

Van de installatie van een hoogrendementsketel tot een hybride aanpak door de combinatie van verschillende warmte-systemen; deze oplossingen worden gedemonstreerd op de nieuwe Informazout stand tijdens de Batibouwbeurs (paleis 12/ standnr 211).

Bovendien berekenen gebruiksvriendelijke simulatoren op de stand welke winsten de verschillende oplossingen opleveren; op vlak van energie, CO2 uitstoot of budget.


Veilig en milieubewust energie besparen in de praktijk

Stookolie heeft als bijzondere kenmerken dat een grote hoeveelheid kan worden aangekocht tegen een prijs die op voorhand is gekend, én dat deze geconcentreerde hoeveelheid op een veilige manier kan worden gebruikt en opgeslagen. Deze voorraad maakt de consument onafhankelijk van een leidingennet en verrassende eindafrekeningen. Het laat hem eveneens toe te beslissen wanneer en hoeveel geld opzij wordt gezet voor het verwarmingsbudget. De brandstof die wordt opgeslagen is bovendien veilig omdat ze niet kan ontploffen en zelfs niet kan ontbranden onder de 55 °C.

Eén van de snelst terugbetaalde investeringen (voor consumenten) om te besparen op energieverbruik is een hoogrendementsketel op stookolie installeren. Bij de vervanging van een ketel van 20 jaar oud of meer kan een hoogrendementsketel met Optimaz label een besparing opleveren tot 30 % en zelfs tot 40 % met een Optimaz-elite label (deze condensatieketels kunnen daarenboven nog genieten van een fiscale vermindering van 40 % met een maximum van
2770 euro/jaar).

Aanvullend op de installatie van een hoogrendementsketel op stookolie is het aan te raden om te investeren in een efficiënte isolatie van de woning en kunnen aanvullende verwarmingssystemen – al dan niet hernieuwbare – zoals zonnepanelen, een houtkachel of een warmtepomp geïntegreerd worden. Al deze systemen worden didactisch gedemonstreerd op Batibouw en ondersteund met investerings- en energiewinstvoorbeelden.


Simulatoren geven advies op maat om energie te besparen

De simulatoren op de stand van Informazout kunnen op een éénvoudige manier berekenen welke impact verschillende energiebesparende maatregelen hebben op het energieverbruik voor verwarming. Deze simulatoren tonen op een praktische manier de weg om het verbruik te halveren.

De eerste simulator berekent de besparing bij de vervanging van een oude ketel door een nieuwe hoogrendement verwarmingsketel op stookolie, en dit op maat van de consument. De keuze voor thermische zonnepanelen (voor aanmaak van sanitair warm water) wordt hierbij als optie voorgesteld. De tweede simulator voegt aan de besparingen uit de eerste rekentool de impact toe van verschillende investeringen die warmteverliezen beperken zoals (na)isolatie van de muren, het dak of de vloer, hoogrendementsbeglazing of de installatie van een warmtepomp.
Beide simulatoren zijn het hele jaar door ook beschikbaar op de website www.informazout.be, via de button “MazoutSimulator”. Dankzij deze tools kan de consument op elk moment berekenen op welke manier zijn energieverbruik (en dus ook de factuur) verminderd kan worden. De berekeningen gebeuren op basis van reële parameters die worden ingevoerd. Het resultaat geeft het nieuwe verbruik weer, de besparing in liters, in euro’s, in CO2-uitstoot en in primaire energie.

In het menu “Energiemix” op de website www.informazout.be kunnen daarnaast nog tal van concrete tips worden teruggevonden over efficiënt verwarmen met stookolie, de voordelen van een goede isolatie, de combinatiemogelijkheden van stookolie met een hernieuwbare energiebron en winsten die een veranderd gedrag kunnen opleveren.


Wedstrijd tijdens Batibouw

Om het concept ‘halveer je verbruik’ te ondersteunen, kunnen alle bezoekers van de website (thuis of op de Batibouwstand) iedere dag van de Batibouw beurs 50 % van een gemiddeld jaarverbruik - 1500 liter mazout – winnen. Om deel te nemen volstaat het op één van de Batibouw dagen persoonlijk zijn potentieel aan besparingen te berekenen met de energiebesparingssimulator www.halveerjeverbruik.be.


Batibouw stand - energiebesparend trio

De Informazout-stand op Batibouw is opgebouwd rond 3 pijlers en zet de bestaande labels extra in de verf:

  • Optitank label

Een concept dat een kwaliteitsconstructie van de fabrikant combineert met een dubbele bescherming (door een dubbele wand met permanente lekdetectie of een inkuiping) die een extra lange levensduur waarborgen.

  • Optimaz-elite (condensatie) en Optimaz (lagetemperatuur) label

Met deze hoogrendementsketels kunnen besparingen tot 30 en 40 % gerealiseerd worden op het normale verbruik. Op de Informazoutstand worden de verschillende types ketels getoond in combinatie met aanvullende verwarmingssystemen.

  • MazoutExpert

Het label dat de mazoutsector toekent aan firma’s en technici die vooraf aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Het label houdt in dat, naast een degelijke scholing van de technici, de kwaliteit van het werk gecontroleerd wordt door een onafhankelijk keuringsorganisme.
 

Meer info: Inframazout

 

Inframazout - Paleis 12 - Stand 211

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in