Aanbevolen partners

Logo ILWA keukens
Logo Groupe Atlantic
LPW Pools
Logo Nordex
Dovy Keukens logo
Antargaz

Thema's Batibouw 2020

Green Building - Smart heating & Cooling - Small is Beautiful - 5 senses experience

Green Building

Hoe kan u uw ecologische voetafruk verminderen bij het bouwen of renoveren?

Eén van de antwoorden is dat dit kan door constructiemethodes te gebruiken met recycleerbare materialen, en zich zo in te schrijven in de kringloopeconomie. De kringloopeconomie is een economisch en industrieel systeem dat ernaar streeft om producten, de onderdelen daarvan en materialen zo lang mogelijk in omloop te houden binnen het systeem, met behoud van de gevraagde kwaliteit. De kringloopeconomie gaat in tegen de lineaire economie, die producten en materialen gewoon afdankt aan het einde van hun levensduur.

Yurt, tipi, hut, chalet, caravan, tiny house, caravan, koepel, zôme, earthship, grotwoning, container: deze alternatieve vormen van wonen zijn nu nog geen standaard, maar kennen reeds een groot succes en moeten gezien worden als mogelijke woonomgevingen van de toekomst. De alternatieve woonvorm is ook één van de mogelijke oplossingen voor de huisvestingscrisis (in België alleen al zijn er tegen 2026 200.000 bijkomende woningen nodig). Daarenboven is deze woonvorm duidelijk goedkoper en dus bereikbaarder voor wie geen 20 jaar van zijn leven kan of wil spenderen aan de terugbetaling van zijn huis.

 

Smart heating & cooling

Hoe kan je slimme verwarming en koeling mee opnemen in de bouw of renovatie van je woning?

Voor zowel een nieuwbouw als een renovatie op grote schaal is een warmtepomp vaak de meest logische keuze. Ze staat garant voor een ecologisch en energiezuinig huis dat opgewassen is tegen de uitdagingen van de toekomst. Een lagetemperatuurwarmtepomp in combinatie met een vloerverwarmingssysteem verbruikt aanzienlijk minder energie dan fossiele brandstoffen! Bovendien kunnen verschillende toestellen de woning ofwel verwarmen ofwel afkoelen, zodat je in elke ruimte steeds de meest optimale temperatuur krijgt. Digitale oplossingen zoals domotica dragen ook bij tot verminderde energieproductie.

Als ze goed afgesteld is, kan je met een domotica-installatie jaarlijks tussen de 25 en de 30% aan energie besparen. Met automatische programmatie kan je bijvoorbeeld de temperatuur binnenshuis verlagen en regelen tijdens de daluren, of ervoor zorgen dat huishoudtoestellen pas dan ingeschakeld worden.

 

Small is Beautiful

Tot slot zijn de badkamer- en keukentrends dit jaar gebaseerd op “klein en schattig”, met het thema “Small is beautiful”. In België moeten we immers steeds meer rekening houden met kleinere leef- en bouwruimtes. Vroeger waren grote huizen buiten de stad de norm. Vandaag kiezen we meer en meer voor een woning in de stad, vooral om mobiliteitsredenen. We willen niet vastzitten in de file, en dichter bij ons werk gaan wonen. Het resultaat? We leven met meer mensen op minder vierkante meters, en wonen in kleinere ruimte. Daarom is een functionele badkamer een must, maar dan wel met aandacht voor design!

Donkere en zelfs heel donkere tinten zijn in, want die geven de badkamer een luxueuze uitstraling. De natuur is ook prominent aanwezig, met planten en groene toetsen. In de keuken spelen de trends in op dezelfde behoeften. Donkere tinten zijn er heel populair, maar kleurrijke meubels en accessoires ontbreken niet om het geheel op te fleuren. Voor de afwerking van de meubels zijn matte kleuren de trend bij uitstek. Voor een trendy, moderne keuken van topklasse gebruik je verschillende materialen zoals natuursteen (graniet of marmer) in combinatie met meubels in een matte afwerking – succes verzekerd!

 

5 senses experience

 

Ervaring is uiteraard de rode draad van BATIBOUW 2020. Wanneer je door de paleizen wandelt, dan kan je de producten van onze exposanten voelen, zien, ruiken. De resonantie van een tussenmuur testen, de kracht van een douchestraal voelen, bakstenen aanraken en het gevoel vergelijken met andere types gevelbekleding, met blote voeten het verschil tussen imitatieparket en echt hout… Zowel op het gebied van bouw, renovatie of inrichting is BATIBOUW een onmisbare partner om de juiste keuze te maken. Vind online een selectie van producten en leveranciers, kom ze ‘live’ ontdekken en geniet van het advies van professionals voor je een beslissing neemt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in