Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Test-Aankoop heeft bedenkingen bij contracten zonnepanelen

De contractvoorwaarden van installateurs van zonnepanelen voldoen in veel gevallen niet aan de normen. Dat zocht consumentenorganisatie Test-Aankoop uit via de contracten die 22 installateurs aanboden voor vier referentiewoningen. "Het lijkt wel alsof de klok twintig jaar is teruggedraaid", luidt het.


Zo gaven slechts drie van de gecontroleerde installateurs een bindende leveringstermijn op. Daarnaast is de prijs niet vast, stellen ze hun eigen aanbod als vrijblijvend voor, laten ze het risico zo snel mogelijk op de klant overgaan en wordt ook de wettelijke garantie van twee jaar in meer dan de helft van de gevallen met de voeten getreden.


Voorschot

De meeste installateurs vroegen ook om 90 procent van de totale factuur te betalen voordat de panelen op het dak liggen. "Eigenlijk zou een installateur niet meer dan 15 procent van de totale kosten als voorschot mogen vragen", stelt de organisatie. "Na de volledige installatie, moet de laatste betaling pas gebeuren."


Modelcontracten

Test-Aankoop pleit daarom voor het invoeren van modelcontracten met correcte informatie. Zo zou de consument garanties moeten krijgen op een transparante bediening. Die taak is volgens de organisatie vooral weggelegd voor de overheid. "Een noodzakelijke voorwaarde voor het toekennen van miljoenen aan subsidie", luidt het nog.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in