Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Verwarming

'Terugverdientijd zonnepanelen nog steeds minder dan 7 jaar'

De terugverdientijd van zonnepanelen bedraagt minder dan 7 jaar, ook zonder de fiscale premies. Dat tonen investeringsmodellen aan. Een standaard installatie van 24 zonnepanelen met een totaal vermogen van 6.000Wp, aan marktconforme prijs, brengt voldoende groene stroom op om na 6,7 jaar zichzelf terugbetaald te hebben.

Terugverdiend zonder belastingaftrek

Met het wegvallen van de fiscale voordelen voor de installatie van energiebesparende maatregelen, heerst er een zekere onrust in de markt. Toekomstige kopers van zonnepanelen maken zich ongerust over de terugverdientijd, nu de belastingsaftrek in 2012 niet meer meegenomen wordt. Echter, investeringsmodellen tonen aan dat de terugverdientijd van zonnepanelen vastgesteld kan worden op minder dan 7 jaar. Dankzij een effectieve jaarlijkse opbrengst van 5.220kWh/jr wordt een jaarlijkse inkomst van
€ 1.305 aan groene stroom opgeleverd.

Kostprijs zonnepanelen

Een standaard installatie van 24 zonnepanelen wordt markconform geïnstalleerd aan een kostprijs van 16.536 euro (incl. BTW). De effectieve jaarlijkse opbrengst wordt geschat op 5.220 kWH/jaar, wat neerkomt op een gemiddelde jaarlijkse opbrengst gedurende 20 jaar van 3.749,95 euro aan groene stroom inkomsten en electriciteitsbesparing. De terugverdientijd wordt op die manier vastgelegd op 6,7 jaar, rekening houdend met een gemiddelde stijging van de energieprijs met 8% en een rendementsdaling van de modules met 1% per jaar (conform de fabrikant).

Opbrengst zonnepanelen

Na 7 jaar is de jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen een mooi extra inkomen. De levensduur van zonnepanelen is momenteel trouwens al vastgesteld op 30 jaar, waardoor de investering ook zeker een langetermijn visie meedraagt.

“Zonnepanelen zijn en blijven een rendabele investering”, aldus Stephan Bostoen, CEO van Bostoen nv. “Ons investeringsmodel, dat overigens door de huidige eigenaren van zonnepanelen bevestigd wordt, bewijst dat. Kiezen voor zonnepanelen is niet alleen een groene investering, maar vooral ook een financieel voordelige keuze.”

Bostoen nv is de Vlaamse referentie in de passiefbouw en tevens marktleider in Vlaanderen op het gebied van zonnepanelen.

Meer weten over passiefbouw of zonnepanelen? Bostoen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in