Verwarming

RenovActive: eerste betaalbare en reproduceerbare klimaatrenovatie in Belgïe

Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
Easykit logo
Zehnder Group
Viessmann Belgium logo
Logo DRU
Antargaz
Logo Remeha - Verwarming
Bulex logo
Bosch
Europa kent vandaag een grote nood aan renovatieprojecten. 40% van de gezinswoningen zijn immers in de jaren 1960 gebouwd en voldoen niet aan de huidige energievereisten. Momenteel bieden 30% van de gebouwen waarin we wonen en werken geen gezond binnenklimaat. Met RenovActive wil Velux een oplossing aanreiken.

Voorstelling van het concept

Concreet betreft RenovActive de verbouwing van een woning te Anderlecht van 80 m² waarbij de energie-efficiëntie drastisch wordt verbeterd. Tegelijk wordt er een comfortabele leefruimte gecreëerd aan een betaalbaar budget. De specificiteit van het project ligt vooral in feit dat het gemakkelijk kan worden heruitgevoerd, en dit zowel op financieel als op technisch vlak.

RenovActive stelt het welzijn van de bewoners centraal en beantwoordt aan de Active House principes: een optimaal wooncomfort en energie-efficiëntie, een minimale impact op de leefomgeving. Velux' uitdaging was om een ongezien renovatieconcept te bedenken, zowel op toegankelijkheid als welzijn gebaseerd en zowel op efficiëntie als reproduceerbaarheid.

Het gekozen huis

Voor de realisatie van het project werkt Velux' samen met de “Anderlechtse Haard”, eigenaar van 3.600 woningen te Anderlecht. Een halfopen bebouwing van 80 m² uit de jaren 1920, gesitueerd in de Bon Air wijk, wordt volledig gerenoveerd volgens het RenovActive concept.

Het architecturale concept

Middels een wedstrijd werd de uitvoering van het architecturale concept toevertrouwd aan ONO Architectuur. Het project van dit Antwerpse architectenbureau werd bekroond vanwege het rationele gebruik van de beschikbare ruimte, de kostenefficiëntie en de eenvoudige maar doeltreffende technische benadering die ervoor zorgt dat het gemakkelijk kan worden heruitgevoerd. Het idee bestaat erin om zo veel mogelijk gebruik te maken van daglicht en natuurlijke ventilatie om een maximaal comfort te genereren, en dit alles met behoud van een optimale energie-efficiëntie.

Tijdslijn

De werken zullen eind 2015 afgerond zijn. In de lente van 2016 zal RenovActive de deuren wagenwijd openzetten, om aan iedereen te laten zien dat het vandaag de dag mogelijk is om op een andere manier duurzaam te renoveren, met een belangrijke beperking van de kosten en een onbetwistbare verhoging van de levenskwaliteit.

In een volgende fase van 2 jaar zal het huis een gezin met drie kinderen huisvesten.

Het project RenovActive zal van nabij worden opgevolgd door Habitos. . 

Partners 
Velux
Renovactive
Foyer Anderlechtois
Activehouse

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in