Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
bulex
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
Logo Bosch
Verwarming

Nieuwe technologie en functies voor warmtepompen

Alweer goed nieuws voor bouwers en verbouwers: vanaf september 2009 doen enkele nieuwkomers hun intrede in het aanbod warmtepompen van Viessmann. Doeltreffend gebruik van hernieuwbare energie maakt vandaag uiteraard een belangrijk deel uit van deze producten. Deze toekomstgerichte ‘compacttoestellen’ zijn allemaal uitgerust met een nieuw vormgegeven bedieningsdisplay en koppelen een hoog rendement aan een nóg stillere werking.

 

Verwarming

Een warmtepomp is vandaag een volwaardig alternatief voor de conventionele verwarming en dankzij de moderne technologie even krachtig als geruisloos. Nog steeds bestaat de misvatting dat enkel lage energie- of passiefhuizen geschikt zijn voor de installatie van een warmtepomp. Er bestaat een oplossing voor elke soort woning (en zelfs industrie), voor nieuwbouw én renovatie, op zichzelf of in combinatie met de bestaande installatie. De moderne generatie warmtepompen zijn één van de meest efficiënte ‘schone’ verwarmingsbronnen. Ze halen tot 80% en meer van de benodigde warmte uit de natuur, slechts 20% is nodig voor de elektrische werking (COP, Coefficient of performance van 4, bij 0°C buitentemperatuur en 35°C aanvoertemperatuur).

 

Nieuwe vormgeving

Alle nieuwkomers in het compactgamma van Viessmann zijn uitgerust met de nieuwe Vitotronic-bediening, winnaar van een Design Plus Award voor moderne vormgeving. De bediening is erg eenvoudig en verloopt via het zogenaamd ‘intuïtief’ navigeren. Het display is 70% groter en garandeert een duidelijke leesbaarheid van de instellingen dankzij het zwart-wit verlichte scherm en grote letters. De Vitotronic Plus kan via een kabel geplaatst worden op 5 meter van de ketel. Zo blijft de bediening ook bij een moeilijker bereikbare ketel comfortabel. Bovendien is de eenheid compatibel met de Vitocom/Vitodata afstandsbedieningsystemen, die het mogelijk maken om via je computer of smartphone overal ter wereld je toestel te bedienen.

 

Installatiegemak

De compacttoestellen worden volledig voorgemonteerd aangeleverd en zijn dus snel te installeren. Om ze ook makkelijk te transporteren, kan de behuizing in enkele minuten afgenomen worden. Met een vloeroppervlak van 0,4 m² nemen ze bovendien weinig plaats in en kunnen dus perfect in kleine ruimtes geplaatst worden.

 

Nieuwbouw

Voor nieuwe huizen zijn de compact energy towers zoals de Vitocal 222-G met 170 liter boiler en de Vitocal 242-G met 220 liter zonneboiler heel geschikt. Ze vormen ook de complete oplossing voor lage energiewoningen uitgerust met grond/water warmtepomp en warmwaterboiler. De Vitocal 242-G is bijkomend uitgerust met alle noodzakelijke elementen voor de integratie van een zonnesysteem. Op die manier kun je op een later tijdstip een zonnesysteem gemakkelijk en goedkoop aansluiten. De nieuwe warmtepompmodule is voortaan volledig ingekapseld geplaatst onder de boiler en uitgerust met trillingsdempers. Dat resulteert in een uiterst stille werking (48dB), zodat ook een plaatsing dicht bij de leefruimte geen probleem meer is.

 

Spitstechnologie

De producten van de 300-reeks staan voor innovatieve en toekomstgerichte spitstechnologie en voldoen aan de hoogste eisen inzake comfort, zuinigheid en milieuvriendelijkheid. De Vitocal 343-G en Vitocal 333-G beschikken over een digital scroll compressor zodat het vermogen kan gemoduleerd worden. De nieuwe koelkringdiagnose geeft een dubbele beveiliging van de warmtepomp en de SPF (Seasonal Performance Factor - jaarrendement) kan rechtstreeks worden afgelezen. Het thermostatisch expansieventiel werd vervangen door een elektronisch, wat veel nauwkeuriger werkt en resulteert in een hogere COP (Coefficient of Performance (COP) van 4,5). De hoge aanvoertemperaturen, tot 65°C, garanderen een hoog warmwatercomfort. De 300-reeks is ook uitgerust met energiezuinige gelijkstroompompen die 70% minder energie gebruiken dan de conventionele circulatiepompen.

 

Renovatie

De Vitocal 350-A, een lucht/water warmtepomp met binnen- of buitenopstelling, haalt zijn warmte uit de omgevingslucht en is bijzonder geschikt voor renovatiedoeleinden. De bijkomende dampinjectie bij de compressie (EVI-cyclus) maakt een aanvoertemperatuur tot 65 °C mogelijk, zelfs bij buitentemperaturen tot -10°C, ideaal voor combinatie met bestaande radiatoren. Vermogensbereik: 10, 14 en 19kW. De nieuwe Vitocal 350-A control unit WPR300 heeft een geïntegreerde cascaderegeling. Concreet betekent dit dat tot 4 warmtepompen in cascade kunnen geplaatst worden voor gebouwen met een hogere warmtevraag. Op die manier stijgt de cumulatieve vermogen tot 76kW.

 

Gratis bron van energie

Lucht, bodem of grondwater kunnen gebruikt worden als bron van energie. Het hoge rendement maakt het mogelijk om het hele jaar door in te staan voor de verwarming. Voor een buitenopstelling van de warmtepomp dient de warmte gebracht te worden naar de binnenzijde van de woning. Viessmann heeft speciale buizensystemen ter beschikking, thermisch geïsoleerd en geschikt
voor de bescherming van ondergrondse kabels.

 

Meer info vind je op de website van Viessmann.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in