Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Warmtekrachtkoppeling

Een micro-warmtekrachtkoppelinginstallatie (micro-wkk) produceert met één enkele energiebron elektriciteit en warm water voor verwarming en sanitair gebruik.
De meeste micro-wkksystemen werken op basis van een ingebouwde Stirlingmotor. Dit is een motor die wordt aangedreven door warmte. Concreet wordt warmte opgewekt door de verbranding van aardgas, stookolie of biomassa. Met deze warmte wordt in de motor een cilinder in beweging gezet die een generator aandrijft. Deze generator zorgt voor de elektriciteitsproductie. Die productie volstaat voor een groot deel van het eigen elektriciteitsverbruik. Het teveel aan elektriciteit kan aan het net worden afgestaan.

De restwarmte uit dit productieproces wordt gebruikt voor de aanmaak van warm water voor de verwarming en sanitair gebruik.

Uiterlijk lijkt een micro-wkkinstallatie heel sterk op een condensatieketel, ze heeft alleen wat meer ruimte nodig. Meer weten? Lees ook het artikel 'Wat is micro-warmtekrachtkoppeling?'.

Prijs van een microwarmtekrachtkoppeling

De WKK-systemen moeten nog op de Belgische markt geïntroduceerd worden. De toestellen zullen naar schatting zo’n 7 000 euro kosten.

Brandstof voor een micro-wkk

Onderhoud van een micro-wkk

Wanneer het systeem op aardgas of stookolie werkt, zal het volgens de wettelijke verplichtingen onderhouden moeten worden (aardgas: om de twee jaar, stookolie: jaarlijks).

Premies micro-wkk

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in