Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een systeem op basis van een paneel dat infrarood straling genereert. De infraroodstraling is vergelijkbaar met de zonnestralen of de stralen in een infraroodsauna.

Het stralingspaneel dat aan plafond of muur hangt zendt de infrarood stralen de ruimte in. De stralen verwarmen op hun beurt de voorwerpen in de ruimte, zoals de muur, vloer of een meubelstuk, maar ook het lichaam. Denk maar aan hoe de zon op een koude winterdag toch aangenaam warm kan aanvoelen op uw huid. Het zijn vervolgens de opgewarmde voorwerpen die hun warmte aan de lucht afgeven. De omgeving wordt dus indirect verwarmd.
 

Elektrische verwarming

Om de warmtegolven aan te maken, wordt een halfgeleider in het paneel onder elektrische spanning gezet. Infraroodverwarming is dus niet meer of minder dan een vorm van elektrische verwarming.
 
Het infraroodstralingspaneel geeft warmtegolven aan de ruimte af. Die warmtegolven worden opgewekt door een halfgeleider in het paneel onder elektrische spanning te zetten.

Bijverwarming

Infraroodverwarming als hoofdverwarming gebruiken is met andere woorden af te raden. Wanneer er een gasaansluiting beschikbaar is, verdient een conventionele verwarming de voorkeur boven elektrisch verwarmen. Er zijn echter situaties waarin infraroodverwarming zinvol kan zijn, bijvoorbeeld in een badkamer waar de stralen het comfortgevoel verhogen zonder dat de ruimtetemperatuur daadwerkelijk hoger hoeft te liggen dan in de rest van de woning. Wanneer je zelf elektriciteit opwekt, zijn de stralingspanelen een te overwegen alternatief. Zet de aanschafkosten en het energieverbruik in dat geval af tegen een conventioneel systeem met warmtepomp en vloerverwarming om af te wegen welke optie het meest interessant is.

Prijs infraroodverwarming

Voor infraroodverwarming moet je rekenen op een aanschafprijs van gemiddeld 1 250 euro per kW vermogen. Doorgaans worden meerdere panelen met een lager vermogen in de ruimte verspreid.
 
De verbruikskost van infraroodpanelen varieert van 6 tot 11 euro per vierkante meter verwarmde oppervlakte en dat op jaarbasis. Kortom, een woning van 100m² verwarmen kost tussen 600 en 1.100 €.

Onderhoud

Infraroodstralingspanelen vragen geen specifiek onderhoud.

Opmerking

Deze vorm van verwarming kan in een nieuwbouw tot een boete leiden in het kader van de EPB-regelgeving aangezien het om een elektrische verwarmingsvorm gaat.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in