Nadenken over bouwen

Houtskeletbouw: de voor- en nadelen onder de loep

Houtskeletbouw is een populaire manier van bouwen in de Scandinavische landen, Canada en Amerika. Ook in ons land begint het systeem opgang te maken. Niet vreemd, want de techniek laat niet alleen toe in te spelen op alle wensen van de bouwheer, maar is tegelijkertijd een aanzet tot energiezuinig wonen.

Houtskeletbouw – het woord verraadt het al – is een bouwwijze waarbij de dragende structuren uit houten balken wordt gemaakt. De verzameling van deze balken biedt een skelet dat aan de binnen- en buitenzijde wordt bekleed met houten plaatmateriaal. De holte tussen deze wanden wordt best opgevuld met een akoestisch en thermisch isolerend materiaal. Dit is doorgaans minerale isolatie of papiervlokken.

Een houtskeletbouw kan net als een traditionele woning een buitengevel in baksteen of elk ander materiaal krijgen.

De tussenvloer voor de verdieping(en) bestaat uit een plankenvloer of plaatmateriaal. Dit plaatmateriaal kan zelfs op traditionele manier worden afgewerkt met een dekvloer (chape) en een vloerafwerking naar keuze. Met het oog op de akoestiek wordt best in een zwevende dekvloer voorzien.

Ook het dak wordt met hout geconstrueerd en kan zowel een plat dak als een hellend dak zijn.

Houtskeletbouw is dus een nagenoeg droge manier van bouwen. Los van een eventuele gemetselde buitengevel en de fundering is voor de constructie niet noodzakelijk water nodig. Dit maakt dat je geen rekening dient te houden met droogtijden.

Energiezuinig en comfortabel

Op het vlak van comfort en energiezuinigheid gooit houtskeletbouw hoge ogen. De thermische geleidbaarheid van hout is zeer laag. Dit maakt dat het materiaal trager zal afkoelen en opwarmen. Door deze geringe geleidbaarheid is er nauwelijks een temperatuurverschil tussen de houten wanden en de omgeving. Dit garandeert niet alleen een aangenaam comfortniveau, het is ook niet nodig om de lucht overdreven op te warmen om een aangename temperatuur te bereiken. Dit houdt dus ook een lager energieverbruik in.

Keerzijde van deze medaille is dat hout een licht materiaal is. In de zomer wordt de constructie dus ook snel warm door de zonnewarmte. Je hebt overigens geen massa die de koelte van de nacht opslaat waar je overdag van kan profiteren. Dit vraagt van bij het ontwerp de nodige aandacht voor ventilatie en zonwering. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je ’s avonds de woning op een eenvoudige manier kan ventileren om zo de warmte van overdag af te voeren.

Snel bouwsysteem

Omdat de verschillende constructieonderdelen vooraf in ateliers geassembleerd kunnen worden, kan een houten woning snel worden gebouwd. Het monteren van het geraamte is slechts een kwestie van enkele dagen. En aangezien hout veel minder gevoelig is voor de vrieskou zal de werf nauwelijks vertraging oplopen door de weersomstandigheden.

Een dikwijls gestelde vraag bij houtskeletbouw is deze van de brandveiligheid. Op dit vlak worden tal van maatregelen genomen. Zo bestaat de buitenbekleding uit brandvertragende materialen, worden de spouwen in de buitenmuur en eventuele gemene muur onderbroken met brandstoppen op het niveau van de tussenvloer. De spouw mag ook niet in verbinding staat met de dakruimte. De gemene muur moet brandwerend zijn en doorlopen tot in de nok. Ook de gipskartonplaten waarmee de muren aan de binnenzijde worden afgewerkt zijn brandvertragend.

Condensatie

Een laatste aspect dat aandacht verdient is het vermijden van vocht in de houtskeletwoning. Iedereen weet dat water en hout geen beste maatjes zijn. Een groot gevaar op dit vlak is schade door inwendige condensatie. Om dit te voorkomen, is het van belang om dampschermen aan de binnenzijde van de isolatie te plaatsen. Ook naar de waterdichtheid van het gebouw is het sterk aangeraden om in een dampopen, waterdicht scherm te voorzien. Regen, grondwater en afstromend water mogen geen aanleiding geven tot vermindering van de prestaties.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in