Houtskeletbouw

Gewijzigd op 19/06/2013 door Daan Slingers

Houtskeletbouw is één van de opties om te bouwen met hout. Houtskeletbouw vertrekt - zoals het begrip aangeeft - van een houten skelet.

Ontdek onze sleutel-op-de-deurbedrijven

Houtskeletbouw Herselt
© Arkana

Details van houtskeletbouw

  • Een huis uit houtskeletbouw wordt opgetrokken in staande balken en stijlen. Tussen de balken zit een regelmatige afstand (40 tot 60cm)
  • Om stabiliteit te krijgen worden de balken verstevigd of verstijfd met platen
  • Doorgaans plaatsen vaklui de isolatie tussen de stijlen en wordt het geheel aan de buitenzijde bijkomend geïsoleerd, doorgaans met een houtwolplaat om koudebruggen te vermijden
  • Een belangrijk voordeel van houtskeletbouw ten opzichte van massieve houtbouw is het feit dat de leidingen heel eenvoudig in de constructie verwerkt kunnen worden, zelfs na de ruwbouwwerken.
     

Verschil skeletbouw en massieve houtbouw

Naast houtskeletbouw heb je nog een andere belangrijke bouwmethode met hout, massieve houtbouw. Waarin verschillen de twee? Dat lees je in het artikel: Houtbouw: een vergelijking tussen massieve houtbouw en skeletbouw.

De voordelen en nadelen van houtskeletbouw

Vooral in de Scandinavische landen, Canada en Amerika is houtskeletbouw populair. Maar is houtskeletbouw ook iets voor jou? Wik de voor- en nadelen tegen elkaar af. Lees het artikel: 'Houtskeletbouw: de voor- en nadelen onder de loep' en beslis.
Houtskeletbouw Herselt
© Arkana

Prijs houtskeletbouw

Houtskeletbouw resulteert in een lichte constructie. Daardoor kan de fundering lichter zijn dan bij een traditionele bouwmethodes, waardoor de bouwprijs gunstiger kan zijn dan wanneer de woning in een klassieke methode, bijvoorbeeld metselwerk, wordt gebouwd.

Folders over nadenken over bouwen

Meer informatie op de website van deze bedrijven