Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Hou je woning warm bij koud weer

De lente komt dichterbij maar we hebben beslist nog niet de laatste koude dagen van 2010 achter de rug. Niet alleen mens en dier zijn gevoelig voor die vrieskou, ook onze woning en zeker de technische installaties. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, kan je met enkele eenvoudige maatregelen de woning beschermen en de stookkosten toch in de hand houden.


Bij extreem lage temperaturen is het belangrijk om de warmte maximaal binnen te houden. Met deze 8 eenvoudige tips kan je de warmte op een goedkope manier in de woning houden en besparen op je verwarmingskosten.


1. Sluit rolluiken of gordijnen

Wanneer je nog enkel glas hebt of dubbele beglazing van een oudere generatie, dan gaat er via deze weg enorm veel warmte verloren. Je doet er dan goed aan om de gordijnen dicht te houden om warmteverliezen te beperken. Sluit zeker ‘s avonds tijdig de overgordijnen of eventueel rolluiken om extra warmte in de woning te houden.


2. Verhinder de warmteafgifte niet

Zorg ervoor dat er geen voorwerpen op of tegen radiatoren of convectoren staan. Zo verhinder je een optimale warmteafgifte. Plaats dus geen zetel tegen de radiator en vermijd dat lange gordijnen over de radiator vallen. In dat geval verwarm je de ruimte tussen het raam en gordijn en niet de leefruimte.


3. Zet de thermostaat tijdig lager

Zet een uur voor je gaat slapen de thermostaat al op nachtregime. De temperatuur in de woning zal dan wel al beginnen dalen, maar niet onmiddellijk voelbaar. Let op, zet de verwarming nooit helemaal af, want dan moet je ‘s anderendaags de woning volledig opnieuw op temperatuur brengen en dat kost meer energie dan een nachtregime.


4. Programmeer de thermostaat

Sommige thermostaten laten toe tijdsschema’s te programmeren. Wanneer je gebruik maakt van deze instelmogelijkheden, kan je de temperatuur automatisch laten dalen wanneer je uit werken bent of ‘s nachts en opnieuw laten stijgen vlak voor je thuiskomt of opstaat.
Wanneer je de temperatuur verlaagt van 20 naar 16 graden tussen 22 en 6 uur, kan je tot 13% besparen op de jaarlijkse verwarmingskosten.


5. Verlaag de boilertemperatuur

De afgiftetemperatuur van de warmwaterboiler staat soms op 80° Celsius of hoger ingesteld. Wanneer je deze temperatuur wat lager instelt, bespaar je op de energiekosten. Maar, stel de temperatuur zeker niet lager in dan 65° Celsius om legionellabesmetting te voorkomen.


6. Verwarm met een mobiele radiator

Wanneer je enkel één bepaalde ruimte intensief gebruikt en andere vertrekken nauwelijks of niet, overweeg dan om de thermostaat enkele graden lager in te stellen dan de comforttemperatuur en breng enkel de ruimte die je gebruikt op temperatuur met een mobiele (vaak elektrische) verwarming.


7. Leve de vloerverwarming

Radiatoren met een grote oppervlakte verwarmen een ruimte sneller en energiezuiniger. Een groot voordeel van vloerverwarming is dat de ruimte gelijkmatig en in zijn geheel wordt verwarmd. Het comfortgevoel van vloerverwarming ligt overigens hoger dan die van radiatoren of convectoren. Hierdoor kan de thermostaat een beetje lager staan bij vloerverwarming, waardoor je weer bespaart op de verwarmingskosten.


8. Verlucht goed

Wanneer de woning niet van ventilatie is voorzien, is het een aanrader om de woning een half uur te verluchten. Op die manier ververs je de vochtige binnenlucht met droge buitenlucht. Droge lucht laat zich gemakkelijker opwarmen dan vochtige lucht.


Bron: Mon Argent

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in