Aanbevolen partners

Zelfbouwmarkt logo
Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Hoe een zuinige verwarmingsketel kiezen?

Een tv of een radio in ‘stand by’ verbruikt elektriciteit. Dat sluipverbruik stellen we ook vast bij de verwarmingsketel. Die verwarmingsketel verbruikt dus niet enkel gas of stookolie, een aantal onderdelen van de ketel verbruiken eveneens elektriciteit. Op dat vlak kun je dus nog besparen, zegt onze verwarmingspecialist.

Uiteraard ligt het elektriciteitsverbruik van een verwarmingsketel op gas of stookolie vrij laag. Toch is het niet onbelangrijk om ook aan dat verbruik aandacht te besteden bij de aanschaf van een nieuwe ketel.  Als je een nieuwe verwarmingsketel kiest, let dan op volgende details.
 

Rendement circulatiepomp

In de verwarmingsketel zit een circulatiepomp die elektriciteit nodig heeft om te kunnen werken. Als je kiest voor een pomp van klasse A en met een hoog rendement, dan kun je dus besparen op het elektriciteitsverbruik van de pomp zelf. In vergelijking met een ketel met een standaardpomp kan die besparing oplopen tot het equivalent van 3 000 uur tv kijken of 180 uur stofzuigen, of – in geld uitgedrukt – zo’n 75 europer jaar.

Verbruik elektronica

Naast de pomp zit er ook nog heel wat andere onderdelen in de verwarmingsketel die werken op elektriciteit. Die verbruiken elektriciteit (via de stekker), zelfs als de ketel niet aan staat. Denk daarbij aan de ventilator, een schermpje, verlichting van de knopjes, sensoren….  Bij de allernieuwste verwarmingsketels zorgt een herziene elektronica voor een vermindering van dit energieverlies in ‘stand by’ tot minder dan 2 Watt. Dat is heel wat als je weet dat het energieverbruik bij een radio in ‘stand by’ meer dan het dubbele bedraagt.

Zuinige brander

Verder bevat een verwarmingsketel ook nog een brander. Vaak werkt zo een brander via een pneumatische regeling. De allernieuwste branders werken met een elektronische gas/lucht-regeling waardoor een diepere modulatie en een efficiëntere condensatiereactie mogelijk is. Een diepere modulatie betekent dat de ketel niet op het maximum van zijn vermogen hoeft te werken. Dus niet aan 100% maar lager, dus zuiniger. Hierdoor verbruikt hij minder gas, produceert de ketel minder emissies en is hij dus milieuvriendelijker.
 

Meer weten?

Meer weten over de werking van de verwarmingsinstallie? Lees dan zeker ook ons dossier over Verwarming

Partnerinfo: Warmwatercomfort van Vaillant

Op vlak van warmwatercomfort biedt Vaillant heel veel verschillende mogelijkheden. Je kunt zowel kiezen voor individuele toestellen voor warm water zoals badverwarmers en warmwaterboilers, als voor gecombineerde toestellen of zonne-energiesystemen. Dit alles in functie van jouw eigen warmwaterbehoeftes en budget.

Meer info: Vaillant

Zehnder Fina Lean Bar

Zehnder

Zehnder Fina Lean Bar
Purisme in zijn mooiste vorm: Met zijn heldere en ingetogen vorm integreert de Zehnder Fina Lean Bar zich perfect in elke moderne badkamer. De handdoekhouder met zijn lineair design vormt een aanvulling op de vormentaal en zorgt er ook voor dat handdoeken heerlijk voorverwarmd worden.
Zehnder Fare Tech

Zehnder

Zehnder Fare Tech
De elektrische radiator Zehnder Fare Tech combineert esthetiek met intelligentie. Hij inspireert door een elegant gebogen vorm en een harmonieus geïntegreerde bedieningsunit. Met zijn verwarmingsprogramma's wordt efficiënt verwarmen zeer eenvoudig.
Zehnder Charleston

Zehnder

Zehnder Charleston
Het origineel onder de kolomradiatoren is een efficiënte allrounder, die overtuigt door vorm, functie en comfort. De elementbouwwijze geeft Zehnder Charleston een tijdloos uitzicht en elegantie. De kolomradiator zorgt voor een behaaglijke stralingswarmte en verandert de woonkamer in een wellness-oase.
Zehnder Zenia

Zehnder

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia is een elektrische handdoekenwarmer, handdoekendroger, infraroodverwarming en warmeluchtblazer in één – in de vorm van een geïntegreerd apparaat dat zich dankzij zijn puristisch design perfect laat integreren in de moderne badkamer.
Zehnder Timia Verticaal

Zehnder

Zehnder Timia Verticaal
Perfecte symbiose van woonruimte en radiator. De nieuwe Zehnder Timia maakt indruk met zijn puristisch en onopvallend design, dat zich perfect integreert in elke leefruimte en zo het concept van de kamer op elegante wijze ondersteunt.
Zehnder Ribbon

Zehnder

Zehnder Ribbon
Zoals een stalen lint die de badkamerradiator omhult: Zehnder Ribbon overtuigt door modern design met oog voor het praktische. Zijn verspringende balken zijn geïnspireerd op architecturale bouwwerken met verschillende lagen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in