Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
bulex
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
Logo Bosch
Verwarming

Het verband tussen woningisolatie en de warmtepomp

Wat is het verband tussen een warmtepomp, een goed geïsoleerd woning en een vloerverwarming? Hoe verhouden ze zich tegenover elkaar en welke invloed heeft de één op de ander? Onze verwarmingsspecialist Vaillant geeft tekst en uitleg.

Warmtepompen functioneren optimaal in woningen met een lage warmtebehoefte; met andere woorden in woningen die zeer goed geïsoleerd zijn. De warmtebehoefte bepaalt het aantal boringen of collectoren dat noodzakelijk is en dus eveneens de investeringskost en het rendement van de installatie.

Warmtebehoefte rechtevenredig met hoog rendement

Een lage warmtebehoefte is rechtevenredig met een hoog rendement. De aanwezigheid van vloerverwarming in plaats van radiatoren spreekt ook sterk in het voordeel van een warmtepomp. De temperatuur in een vloerverwarmingsinstallatie (38 °C) is lager dan de temperatuur die meestal noodzakelijk is in klassieke radiatoren (75 °C). Bij vloerverwarming moet de warmtepomp dus minder bijverwarmen, verbruikt dus minder elektriciteit en is het rendement hoger.

Ook een juiste bepaling van het noodzakelijk vermogen van de warmtepomp is zeer belangrijk. Dit betekent dat de warmtepomp zo berekend wordt dat hij exact de warmte geeft die noodzakelijk is en niet te veel of te weinig.

Reserve

Nogal wat mensen zijn geneigd om een beetje reserve te nemen en een iets hoger vermogen te nemen dan wat ze nodig hebben om hun woning te verwarmen. Door een te hoog vermogen te nemen gaat de warmtepomp meer pendelen tussen aan en uit, en dit is niet goed voor de compressor. Een warmtepomp zal een beter rendement geven en minder vlug verslijten als hij continu in werking is. Het is van het grootste belang dat de exacte warmtebehoefte voor de verwarming en de warmwaterproductie van een woning vooraf berekend wordt door een gespecialiseerde installateur.

 

 


Partnerinfo
Het Duitse merk Vaillant biedt een uitgebreid gamma verwarmingssystemen aan die werken op gas, stookolie en op hernieuwbare energie – zoals zonnepanelen of warmtepompen. Daarnaast omvat het Vaillant-gamma ook buffervaten die beschikbaar zijn in verschillende uitvoeringen - van 300 tot 2000 liter. De buffervaten van Vaillant zijn makkelijk te installeren en perfect combineerbaar met de overige Vaillant-toestellen.

De Vaillant-buffervaten worden aangeboden in complete systemen die bovendien modulair zijn. Dit wil zeggen dat je bij Vaillant je installatie stap voor stap kunt uitbreiden. Je installeert bijvoorbeeld eerst een warmtepomp en in een volgende fase pas zonnepanelen.

Met een Vaillant-buffervat kan je het laagste verbruik koppelen aan het hoogste comfort. Meer informatie kan je vinden op www.vaillant.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in