Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Het ene zonne-energiesysteem is het andere niet

Belsolar, de Belgische beroepsvereniging van leveranciers van thermische zonne-energiesystemen, stelt vast dat thermische en fotovoltaïsche zonne-energiesystemen maar al te vaak over één en dezelfde kam worden geschoren. Nochtans bestaat een groot verschil tussen beide zonne-energiesystemen.


Thermische zonne-energie-installaties zoals zonneboilers vangen de energie van zon op en zetten die om in warmte die vervolgens gebufferd wordt, om – wanneer nodig – onze huizen bij te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien. Dat in tegenstelling tot fotovoltaïsche panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Deze groene energie kan dan weer gebruikt worden om warmte te voorzien (elektrische boiler, accumulatie,….) maar evenzeer voor alle elektriciteit in huis of bedrijf.


Voordelen thermische zonne-energiesystemen

Thermische installaties op zonne-energie of zonneboilers hebben het grote voordeel dat ze vrij gemakkelijk te installeren zijn en dat ze kunnen gecombineerd kunnen worden met conventionele verwarmingsinstallaties. Zo kan zonne-energie op een efficiënte manier worden toegepast in bestaande woningen, renovatieprojecten of nieuwbouwprojecten, ook deze met een beperkt budget. Ze kunnen 50 tot 60% besparing opleveren op de energie (en dus de factuur) die nodig is om het water voor bad, douche of keuken op de gewenste temperatuur te brengen.

Ook nemen de thermische panelen een relatief kleine oppervlakte in op een dak (4 tot 5 m² voor een doorsneegezinswoning) en vergen ze minder onderhoud. Een groot voordeel tegenover fotovoltaïsche systemen, waarvan de installatie omslachtiger is en meer dakoppervlakte vereist.


Meer info: Belsolar

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in