Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Groene productenplan: verwarmingsinstallaties moeten milieuvriendelijker

De federale regering heeft een "productenplan" aangenomen, dat een minimale milieukwaliteit moet garanderen voor producten die op de markt worden gebracht.


Dat staat donderdag in de krant Le Soir. Ook werd een Koninklijk Besluit (KB) ondertekend dat de emissie van stikstof- en carbonoxyde door centraleverwarmingsinstallaties moet beperken.
In het plan zijn een groot aantal maatregelen voorzien, zoals een "groenere" oriëntatie van de openbare aanbestedingen, de promotie van producten die voorzien zijn van een kwaliteitslabel en informatiecampagnes voor het grote publiek.

Federaal minister van Milieu Paul Magnette (PS) wil met het plan "ook actie ondernemen op het vlak van de reglementering en de fiscaliteit", door te standaardiseren, "daar waar er geen Europese wetgeving is".

Die standaardisering garandeert de aanwezigheid van de meest milieubewuste producten op de Belgische markt, en verhindert de import van buitenlandse producten van minder goede kwaliteit. Ook zou het de Belgische producenten moeten aanzetten om de eerste plaats in te nemen onder de groene industriëlen.

Het plan zal als eerste van toepassing zijn op de verwarmingsinstallaties op stookolie en gas. Daaromtrent werd een KB ondertekend, dat binnenkort wordt gepubliceerd in het staatsblad en drie maanden later van kracht wordt. Nieuwe apparaten van minder dan 400 kW zullen vanaf dan moeten beantwoorden aan nieuwe emissienormen, wat betekent dat 37 procent van de modellen die momenteel op de markt zijn, moeten verdwijnen.

Bron: De Tijd

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in