Aanbevolen partners

SoSimply logo
Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
Easykit logo
Zehnder Group
Viessmann Belgium logo
Antargaz
Bulex_logo
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Goedkoop verwarmen op lage temperatuur

Lagetemperatuurverwarming is de nieuwe trend in de verwarmingssector. Verwarmen met een lage watertemperatuur maakt het in goed geïsoleerde woningen mogelijk energiezuinig – en dus goedkoop – te verwarmen, zonder aan comfort in te boeten.
Lagetemperatuurverwarming betekent niet dat je de thermostaat in de woning enkele graden lager zet. Het begrip verwijst naar de temperatuur van het water dat je door het verwarmingslichaam – radiator, convector of vloerverwarming – stuurt. Bij de klassieke verwarmingssystemen verwarmt de verwarmingsketel het water tot 75°C, bij zijn retour –nadat het water door de vloerverwarmingsbuizen of de radiatoren stroomde – heeft het nog een temperatuur van 65°C. Dat zijn hoge temperaturen. In de minder goed geïsoleerde en minder luchtdichte woningen van weleer was die temperatuur nodig om met een beperkt radiatoroppervlak de woning op comforttemperatuur te krijgen.

Lagere energiefactuur

Vandaag is de situatie heel anders: onze woningen zijn beter geïsoleerd en luchtdichter. Bovendien zijn systemen als vloerverwarming en wandverwarming almaar populairder. De match van die factoren maakt dat de watertemperatuur voor het verwarmingssysteem lager mag liggen. Een aanvoertemperatuur van maximaal 55°C volstaat al. Dat resulteert in een retourtemperatuur van 45°C. Met die watertemperatuur krijg je in de woning toch nog eenvoudig een comforttemperatuur van 20 à 21°C. Het feit dat de verwarmingsinstallatie het water niet meer zo sterk hoeft te verwarmen, leidt logischerwijs tot een lagere energiefactuur.

Renovatie

Ook bij de vervanging van een bestaande installatie kan het systeem op de lage temperatuur werken, op voorwaarde dat de isolatiegraad van de woning intussen verbeterd werd. Het kan wel zijn dat er extra radiatoren nodig zijn om voldoende warmteafgifte in te hebben. De installateur dient dit vooraf te berekenen.

Luchtkwaliteit

Een bijkomend voordeel van de lagetemperatuurverwarming is het feit dat de luchttemperatuur in heel de ruimte gelijkmatig is. De temperatuur aan het plafond ligt met andere woorden niet veel hoger dan elders in de ruimte. Dat verhoogt het comfortgevoel en vermindert tocht. Een bijkomend voordeel van de lagetemperatuurverwarming is dat er minder kans is op stofschroei.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in