Aanbevolen partners

Zelfbouwmarkt logo
Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Garantie van de verwarmingsinstallatie

Wie een verwarmingsinstallatie wil laten plaatsen, heeft tijdens die zoektocht vaak weinig of geen aandacht voor de garantie. Andere aspecten zoals het verbruik, de kostprijs, het vermogen,… trekken veel meer de aandacht. Toch is het niet onbelangrijk ook even stil te staan bij de garantie.
Je kan drie soorten garanties tegenkomen:

Omniumgarantie

 • Hierin zit alles begrepen: de verplaatsing, de uurlonen en het te vervangen onderdeel

Garantie

 • Enkel het defecte onderdeel wordt gratis vervangen. Uurlonen en verplaatsing moeten worden betaald

Degressieve garantie

 • Analoog aan garantie, met dat verschil dat na x-aantal jaren een bepaald percentage van het defecte onderdeel moet worden betaald.
In principe geldt de garantie enkel als het toestel niet of niet meer optimaal functioneert als gevolg van een gebrek aan het toestel zelf. De garantie dekt met andere woorden uitsluitend de gebreken aan het toestel of aan een onderdeel daarvan.

Kalk en vervuiling vallen onder de term ‘onderhoud’. Bij een defect ten gevolge van achterstallig of niet goed uitgevoerd onderhoud is de garantie niet van toepassing. Aan eigenaars van verwarmingstoestellen wordt aangeraden jaarlijks de ketel te laten nazien. Ook als de oorzaak van het gebrek buiten het toestel ligt, bijvoorbeeld slechte schoorsteen en dus te weinig trek, te lage waterdruk, of een verkeerd gebruik van het toestel, kan garantie geweigerd worden.

Garantieverplichting verwarmingsinstallatie

De ketels die een label dragen, moeten verplicht aan enkele garantievoorwaarden voldoen.

Aardgas, HR+-label

 • Volledige garantie van twee jaar op de uurlonen, de onderdelen en de verplaatsingen
 • Volledige dienst na verkoop gedurende 10 jaar na stopzetting van de fabricatie, met inbegrip van de levering van losse stukken voor de vloerketels
 • De onderdelen moeten tot 10 jaar na het stoppen van de fabricatie beschikbaar zijn

Aardgas, HR Top-label

 • Een omniumgarantie van twee jaar, met inbegrip van het materiaal, de arbeid en de verplaatsing
 • Een extra garantie van 5 jaar op fabricagefouten van de warmtewisselaar indien de verwarmingsketel werd geplaatst overeenkomstig de installatiehandleiding van de fabrikant
 • Dienst na verkoop en beschikbaarheid van onderdelen tot 10 jaar na de stopzetting van de fabricatie van het model

Stookolie, Optimaz

 • De minimale garantie en aanzien van de apparaten bedraagt:
  • 5 jaar op het verwarmingsblok
  • 2 jaar op de stukken
 • De fabrikant, invoerder of verdeler garandeert technische ondersteuning in België. Daarenboven voorziet de fabrikant, de invoerder of verdeler een permanente technische scholing voor de installateurs met betrekking tot de modellen die op de Belgische markt worden aangeboden.
Zehnder Fina Lean Bar

Zehnder

Zehnder Fina Lean Bar
Purisme in zijn mooiste vorm: Met zijn heldere en ingetogen vorm integreert de Zehnder Fina Lean Bar zich perfect in elke moderne badkamer. De handdoekhouder met zijn lineair design vormt een aanvulling op de vormentaal en zorgt er ook voor dat handdoeken heerlijk voorverwarmd worden.
Zehnder Fare Tech

Zehnder

Zehnder Fare Tech
De elektrische radiator Zehnder Fare Tech combineert esthetiek met intelligentie. Hij inspireert door een elegant gebogen vorm en een harmonieus geïntegreerde bedieningsunit. Met zijn verwarmingsprogramma's wordt efficiënt verwarmen zeer eenvoudig.
Zehnder Charleston

Zehnder

Zehnder Charleston
Het origineel onder de kolomradiatoren is een efficiënte allrounder, die overtuigt door vorm, functie en comfort. De elementbouwwijze geeft Zehnder Charleston een tijdloos uitzicht en elegantie. De kolomradiator zorgt voor een behaaglijke stralingswarmte en verandert de woonkamer in een wellness-oase.
Zehnder Zenia

Zehnder

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia is een elektrische handdoekenwarmer, handdoekendroger, infraroodverwarming en warmeluchtblazer in één – in de vorm van een geïntegreerd apparaat dat zich dankzij zijn puristisch design perfect laat integreren in de moderne badkamer.
Zehnder Timia Verticaal

Zehnder

Zehnder Timia Verticaal
Perfecte symbiose van woonruimte en radiator. De nieuwe Zehnder Timia maakt indruk met zijn puristisch en onopvallend design, dat zich perfect integreert in elke leefruimte en zo het concept van de kamer op elegante wijze ondersteunt.
Zehnder Ribbon

Zehnder

Zehnder Ribbon
Zoals een stalen lint die de badkamerradiator omhult: Zehnder Ribbon overtuigt door modern design met oog voor het praktische. Zijn verspringende balken zijn geïnspireerd op architecturale bouwwerken met verschillende lagen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in