Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Energie besparen? Circulatiepomp vervangen!

Geen centrale verwarming zonder circulatiepomp. Want de circulatiepomp stuurt het warme water naar de verwarmingselementen en pompt het afgekoelde water van de verwarmingselementen terug naar de verwarmingsketel. Wist je dat je hierop ook energie kunt besparen? De sanitairspecialist van Van Marcke legt uit hoe.

Werking circulatiepomp

De circulatiepomp verricht heel wat werk opdat de verwarmingsinstallatie goed kan functioneren. Om die circulatiepomp te laten werken, is er wel elektriciteit nodig. De circulatiepomp verbruikt dus heel wat energie. Een oude pomp kan tussen 520 en 800 kWh aan elektriciteit per jaar verbruiken. En ook op dit verbruik kun je besparen, door te kiezen voor een hele zuinige circulatiepomp. Op die manier spaar je meer dan 100 euro uit aan elektriciteit.

Verbruik circulatiepomp

Stephanie uit Ieper kocht vorig jaar een 10 jaar oud huis, waar ze weinig tot geen grote klussen in moest doen. Alleen het energieverbruik van de woning wilde ze graag lager. Om exact te weten te komen op welke dingen ze nog kon besparen, startte ze vorig jaar met het meten van haar energieverbruik.
 
“Een van de vaststellingen die ik deed, was dat de circulatiepomp van mijn centrale verwarmingsinstallatie redelijk wat elektriciteit verbruikt – tot wel 800kWh per jaar, goed voor jaarlijks 150 euro aan elektriciteit. Ik ben dan eens gaan kijken bij Big Blue van Van Marcke, en stootte daar op circulatiepompen met een energielabel A, die me in verbruik maar 11 euro aan elektriciteit per jaar zouden kosten. Dat is een verschil van 139 euro. Met dat uitgespaarde bedrag kan ik al eens chique gaan eten!”

Prijs circulatiepomp

Stephanie vergeleek wat prijzen en kosten voor aankoop en verbruik en besloot haar oude circulatiepomp te vervangen door een nieuw, veel zuiniger exemplaar met energielabel A.

“Ik heb nu een nieuwe circulatiepomp voor 271 euro, die me elk jaar maar 11 euro aan elektriciteit kost. Daarmee bespaar ik dus 139 euro aan energiekosten – 150 euro min 11 euro. Als ik de terugverdientijd voor de aankoop van mijn nieuwe circulatiepomp wil weten, deel ik de aankoopsom (271 euro) door de besparingskost (139 euro) en ik kom uit op 1,94 jaar. Dus op net geen twee jaar tijd heb ik die investering van 271 euro terug verdiend.”

Energie besparen is geld besparen

Het loont misschien wel de moeite om ook bij jou in huis het energieverbruik van de circulatiepomp – of andere energievragende toestellen – te meten, om te kijken waar je nog kunt besparen. Het zou kunnen dat je net zoals Stephanie uit Ieper meer dan 100 euro kunt besparen door een verouderd toestel zoals de circulatiepomp van de verwarmingsketel te vervangen. Wat je uiteindelijk bespaart, is wel afhankelijk van jouw persoonlijk energieverbruik in huis, van de isolatie van je huis en van de kostprijs van de door jou gekozen nieuwe toestellen.
 

Meer weten?

Als je meer informatie zoekt over energiezuinige oplossingen voor jouw huis en over tips om nog meer energie te besparen, download dan het gratis Van Marcke-bespaarboekje.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in