Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Eerste centrale verwarming met invertertechnologie

Het Japanse General komt met een nieuwe toepassing op de proppen, de Air2Water X-changer. Deze lucht-water warmtepomp zorgt voor de warmtebehoefte in de hele woning, zowel in een nieuwbouw als een renovatie.


Energiezuinig

Energiezuinig klimaatcomfort is al jaren de focus van General, vooral bekend van de AircoHeaters, toestellen die zowel verwarmen als koelen. Zo bevat het gamma van General de meeste (36) A-labels in de markt. Net als de AircoHeater haalt de Air2Water X-changer of A2W warmte rechtstreeks uit de buitenlucht, maar dan voor vloerverwarming, tapwater- en radiatorverwarming. Dit systeem met invertertechnologie kan instaan voor de volledige warmtebehoefte in huis, al dan niet in aanvulling op een bestaande verwarmingsinstallatie.


Centrale verwarming

Erik Waumans van Thercon: “Ieder vertrek in de woning beschikt over een afgiftesysteem: vloer- of wandverwarming, convectoren of radiatoren waarop je de centrale verwarming instelt, de zogenaamde stooklijnen. Net als bij een cv kun je die simultane verwarmingspatronen via het besturingssysteem van de A2W voorprogrammeren. Het feit dat je twee soorten afgiftesystemen voor verwarming, een derde voor koeling (optie) en inclusief een vierde aangepast regime voor productie van sanitair warm water kant-en-klaar combineert, is een unieke toepassing van de General cv-invertertechnologie. Dat onderscheidt de A2W van de concurrentie, die enkel warm water produceert of, in het beste geval, één basisstooklijn aanbiedt.”


Gebruiksgemak

De A2W beschikt verder over kits die op alle mogelijke gecombineerde aansluitingen zijn voorzien (tot 8 configuraties). Dat betekent extra installatiegemak zonder complexe ingrepen en een eenvoudige bediening, via een gebruiksvriendelijke Siemens-interface. De bijhorende variabelen van deze 8 configuraties zitten voorgeprogrammeerd in de sturing. Tijdens de opstart volstaat eenvoudig de selectie van 1 tot 8 om het systeem in te stellen. Voor de specialisten zijn er ook tal van parameteraanpassingen mogelijk om de stooklijnen te verleggen, de hoek aan te passen, comfortinstellingen van het sanitair warm water, externe contacten, week- en vakantietimers voor alle circuits, antivorstinstelling, noodknop instant-warmwaterproductie, enz.


Renovatie

Naast voorprogrammering is manuele bijsturing via de thermostaat altijd mogelijk. De invloed van deze thermostaat op de stooklijnen is traploos instelbaar van 0% tot 100%. Bovendien is het systeem uitgerust met sensoren, die automatisch overschakelen op een samenwerking met de bestaande verwarming wanneer de radiatorkring een hogere watertemperatuur vraagt dan +50°C. Bijvoorbeeld, bij temperaturen boven het vriespunt (afhankelijk van de dimensionering van het bestaande radiatorsysteem ergens tussen 0°C en -6°C), zal de A2W geen beroep doen op je ‘oude’ systeem. Dat levert al vlug een besparing tot 50% op aan gas of stookolie. Zo’n ‘bivalent’ systeem, als back-up voor een bestaande installatie, is dan ook een uitermate geschikte oplossing voor wie wil renoveren.


Droogprogramma

Nieuwe huizen hebben een flinke tijd nodig om te drogen. Het A2W systeem beschikt over een volledig droogprogramma, waarbij over 18 tot 25 dagen de temperatuur stelselmatig bijgesteld wordt voor ieder afgiftesysteem apart. Een ongeforceerde, zuinige manier om de ruwbouw te drogen.


Nieuwbouw

Bij nieuwbouw kent de A2W drie optimale toepassingen. Dankzij de lage watertemperaturen is vloerverwarming uiteraard de meest interessante toepassing, maar de A2W kan ook gebruikt worden in combinatie met laagtemperatuurradiatoren of dynamische convectoren. Tot slot voorziet de A2W ook in sanitair warm water. Door toevoeging van een extra tank met ingebouwde waterwisselaar, levert de A2W uren warm water. Het systeem laadt standaard automatisch enkel ‘s nachts voordelig de warmte op.


Karakteristieken

General biedt een warmtepomp voor elke vermogensbehoefte, van 5 tot 15 kW. Alle zes modellen in het gamma zijn A-labels (beste energiezuinigheid) met een COP die varieert van 4 tot 4,3. Zo’n COP of Coefficient of Performance geeft het rendement van de warmtepomp aan. Hoe hoger de score, hoe beter. De A2W-generators zijn ontwikkeld voor buitenopstelling en volledig anticorrosie behandeld, voor een lange levensduur in weer en wind.
Sinds 1 januari worden de toestellen van General in de Benelux verdeeld door Thercon, dat voordien Orcon werd genoemd.

Info: Thercon

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in