Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Denk aan je verwarmingsinstallatie, ook in de zomer

Zodra de zon schijnt en de temperaturen de hoogte in klimmen, zetten we onze verwarming af… om er vervolgens niet meer aan te denken tot het komende najaar. Nochtans volstaan enkele kleine handelingen om ook tijdens de zomer energie en kosten te besparen, problemen aan de installatie te vermijden en de levensduur van de ketel te verlengen.

1) Schakel de winterstand uit

Alle ketels voor centrale verwarming zijn uitgerust met een zomer- en winterstand. Wanneer de centrale verwarming niet meer gebruikt wordt, kun je de winterstand uitgeschakelen. Zo gebruikt jouw ketel enkel nog energie voor het sanitair warm water

2) Draai de thermostatische kranen van de radiatoren volledig open

Door de thermostatische kranen van de radiatoren volledig open te draaien tijdens de zomer, vermijd je dat de klep en de klepzitting ervan gaan verkalken en blokkeren. Zo voorkomt je vervelende verrassingen wanneer je de verwarming weer voor het eerst wilt opzetten in het najaar.

3) Laat uw verwarmingsketel onderhouden…

Verwarmingsketels moeten regelmatig onderhouden worden… dus, waarom wachten tot de winter om een afspraak te maken met een technieker ? Of erger nog… tot je in de kou staat door een defect ? In de zomer hebben installateurs een minder drukke agenda. Het is dus de ideale periode om uw installatie en/of schoorsteen te laten onderhouden.

4) Indien het nodig is, vervang uw verwarmingsketel

Ziet het ernaar uit dat uw verwarmingsketel de volgende winter niet zal halen, laat hem dan ook meteen in de zomer vervangen. Net zoals voor het plannen van een onderhoudsbeurt, geldt het principe : installateurs hebben dan meer tijd… geen onverwachte pannes of noodsituaties door het plotse koude weer. Vermijd een winters rampscenario en kies voor zekerheid en comfort.

5) Gebruik milieuvriendelijke energie, plaats een zonneboiler

In de lente en de zomer levert de zon meer dan voldoende energie om, mits het gebruik van een aangepaste installatie, uw woning te voorzien van sanitair warm water. Jouw energiefactuur zal hierdoor gevoelig dalen, en het milieu zal je dankbaar zijn.

Met dank aan: Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in