De verwarmingsspecialist: besparen dankzij vloerverwarming
In nieuwbouwprojecten, maar ook in renovaties lijkt vloerverwarming de jongste jaren tot de norm verheven te zijn. Niet alleen omdat we allemaal zo trendgevoelig zijn, maar ook en vooral omdat vloerverwarming heel wat voordelen heeft op andere vormen van verwarming, zo leggen onze verwarmingsspecialisten van Vaillant uit.
Meer comfort
Vloerverwarming is de ideale verwarming voor mensen die last hebben van allergieën of ademhalingsmoeilijkheden. Dankzij de continue warmteafgifte zonder het gebruik van ventilators zal er immers veel minder stof in de lucht circuleren. Ook kleine kinderen spelen meestal op de grond, vloerverwarming is ook voor hen de ideale oplossing. Ook de latere verkoopwaarde van uw woning gaat erdoor naar omhoog omdat vloerverwarming almaar meer op het verlanglijstje van toekomstige eigenaars staat. Niet alleen nemen de systemen minder plaats in, men kiest er ook voor omwille van het design en het comfort. De belangrijkste reden om voor vloerverwarming te kiezen, is evenwel het rendement.
Hoger rendement
Vloerverwarming heeft als grootste voordeel een lager energieverbruik. De warmte stijgt immers gelijkmatig vanaf de vloer op, in tegenstelling tot bij andere systemen waar de warmte lokaal vrijkomt. Dankzij deze gelijkmatige verdeling van warmte kan men de thermostaat tussen 2 en 4 graden koeler zetten dan normaal. Dit kan een besparing van wel 30% in de verbruikskosten opleveren.
Het principe van vloerverwarming is dat de temperatuur van het water dat door de buizen in de vloer stroomt aan de ingang (vertrek) op max 40°C en aan de uitgang (retour) op 30°C ligt. Dit is stukken lager dan het water dat door een normale radiator stroomt: daar is de temperatuur aan de ingang 90°C en aan de uitgang 70°C. Bij vloerverwarming kan dit gewoonweg niet, het verwarmingssysteem en de vloer zouden hierdoor stuk gaan. Bij een vloerverwarmingssysteem is de verwarmingsoppervlakte groter en kan men de woning even goed verwarmen, maar op een lagere temperatuur. En dat is nu juist wat dit systeem zo interessant maakt.
Zonne-energie
Voor systemen die op lage temperatuur werken zoals condensatieketels, warmtepompen en zonne-energiesystemen is vloerverwarming de ideale oplossing om tot een zo hoog mogelijk rendement te komen. In nieuwbouw wordt dan ook meer en meer gekozen voor vloerverwarmingssystemen.
De meest verkochte ketel in België momenteel is de condensatieketel. In deze ketel wordt de warmte in de rookgassen gerecupereerd. Deze extra warmte zal voor het hoger rendement zorgen. Hoe gebeurt dit? Door een condensatiereactie gaat de waterdamp in de rookgassen over van een gasvormige toestand naar een vloeibare toestand, condenswater. Bij deze reactie komt warmte vrij. Om deze reactie te verkrijgen, moeten de rookgassen afgekoeld worden tot onder een bepaalde temperatuur. Deze temperatuur (het dauwpunt) ligt op 55°C.
Bij een klassieke installatie met radiatoren is de temperatuur aan de retour 70°C, dus wordt dit dauwpunt niet bereikt.
Bij vloerverwarming is dit normaal gezien 30°C, dus ideaal voor een condensatieketel. Hoe lager de temperatuur, hoe meer de ketel zal condenseren, hoe beter het rendement wordt en hoe lager het verbruik.
Lage temperatuur radiatoren
Het is niet zo dat bij klassieke radiatoren een condensatieketel niet werkt. De ketel zal wel werken en de gevraagde temperatuur geven en de woning goed verwarmen, maar minder condenseren. Men kan de ketel wel laten condenseren door in het voorjaar en najaar (wanneer het minder koud is) de temperatuur in de ketel lager in te stellen. De woning zal even goed verwarmd worden (de woning heeft dan nog minder warmte nodig) maar op een lagere temperatuur (en iets trager), maar de ketel zal ondertussen wel condenseren, een goed rendement geven en u doen besparen.
Wie zijn bestaande installatie met radiatoren volledig wenst te moderniseren of absoluut geen vloerverwarming wenst, kan ook lage temperatuur radiatoren plaatsen. Die zien er uit als klassieke radiatoren, maar zijn groter gedimensioneerd en zullen de woning evengoed verwarmen, maar op een lagere temperatuur zodat de werking van de condensatieketel volledig tot zijn recht komt.
Vaillant
De Duitse fabrikant Vaillant, marktleider in condensatieketels in België, biedt een uitgebreid gamma van condensatieketels. Gaande van wandhangende condensatieketels op gas, condensatievloerketels op gas of stookolie, al of niet in combinatie met een boiler of zonneboiler, in een vermogen vanaf 5 kW tot 65 kW. Voor elke woning bestaat er wel een condensatieketel die geschikt is.
Bron en info: Vaillant