Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

De modulatie van de verwarmingsketel

Verwarmingsspecialisten hebben het wel eens over het moduleren van de verwarmingsketel. Met moduleren bedoelen ze eigenlijk dat de ketel – in feite de brander in de ketel – harder of zachter gaat branden, afhankelijk van de warmtevraag. Niet alle branders kunnen dat. En je hebt er ook een aangepaste thermostaat voor nodig. Alles over modulatie van de verwarmingsketel lees je in deze aflevering van de Verwarmingsspecialist.

Moduleren van een ketel of de modulerende werking van een ketel slaat eigenlijk op het intelligent en energiezuinig aansturen van de ketel door bijvoorbeeld een vraaggestuurde thermostaat. Het gaat bij moduleren om het vermogen van de brander dat zich aanpast aan de gevraagde vertrekwatertemperatuur van de ketel. Vakmensen spreken ook wel van proportioneel regelen.
 

Moduleren: de werking

Moduleren werkt als volgt: Hoe groter het verschil tussen de effectieve kamertemperatuur en de gevraagde temperatuur, hoe groter de vlam van de brander is. Hoe warmer het in de kamer wordt en hoe dichter de kamertemperatuur de gevraagde temperatuur nadert, hoe kleiner de vlam in de brander.

Modulerende thermostaat

Als je dus wilt genieten van een modulerende ketel, is een goede – eigenlijk een intelligente – kamerthermostaat nodig. Die intelligente thermostaat kan meer dan enkel aan- en uitschakelen.
 
Een goede thermostaat die kan moduleren kent het verschil tussen de effectieve kamertemperatuur en de gewenste kamertemperatuur en geeft aan de brander in de ketel een signaal om aan te springen, harder te gaan branden of net zachter. Een flexibele brander in de ketel en een flexibele, zuinige pomp zijn ook belangrijk.

Ook een buitenregeling (met buitenvoeler) of ook weersafhankelijke regeling kan modulerend werken en kan dus de brander aansturen.
Andere apparaten die modulerend werken zijn een boilersensor en een ketelsensor:

  • De weersafhankelijke regeling werkt modulerend aan de hand van de buitentemperatuur.
  • De kamerthermostaat stuurt de brander op basis van het verschil tussen effectieve en gewenste kamertemperatuur.
  • De boilersensor stuurt de brander op dezelfde manier als de kamerthermostaat.

Voordelen van modulerende verwarmingsketel

De voordelen van een modulerende brander in de verwarmingsketel zijn:

  • lager energieverbruik ten opzichte van aan/uit-branders
  • beter rendement
  • betere condensatie

Waar op letten bij moduleren?

Het is belangrijk dat de vlam in de brander van de ketel niet voortdurend blijft branden omdat dan ook de pomp blijft werken op een lage temperatuur… Als de gewenste temperatuur bereikt is, zou de ketel volledig moeten afspringen. Zo niet, dan gaan de ketel en de pomp te veel nutteloze energie verbruiken. Daarom is het goed als je de temperatuur van het water in de ketel ook afstelt, doorgaans op 60 tot 70°C (via een knop op de ketel zelf). Dat is een goede temperatuur voor de verwarming. Niet te hoog, maar zeker ook niet te laag.

Auteur: Gretel Kerkhofs in samenwerking met Vaillant – april 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in