Aanbevolen partners

Zelfbouwmarkt logo
Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo Bosch
Verwarming

België is middenmoter op de condensatie- en zonne-energiemarkt

In vergelijking met buurlanden Nederland en Frankrijk scoort België gemiddeld op de markt van energiezuinige verwarmingstechnologieën. Dat heeft Vaillant vastgesteld op basis van de marktcijfers van 2006 in de drie landen. In België was 40% van de verkochte wandketels een condensatieketel, terwijl in Nederland bijna iedereen een condensatieketel heeft (92%) en in Frankrijk (slechts) 16%. De Belgische markt van de zonnepanelen steeg afgelopen jaar met 60%, maar Frankrijk doet het beter met 112%. Het aantal vierkante meters zonnecollectoren in Nederland steeg maar met 10%.


Bewustwording en subsidies

Aan de basis van de opmars van de condensatieketel in België ligt de groeiende bewustwording bij de consumenten en de installateurs op het vlak van energiezuinige verwarming. De voordelige subsidieregelingen van de verschillende overheden zorgen ervoor dat eindgebruikers sneller overstappen naar een condensatieketel om hun huis te verwarmen. Dankzij die subsidies is het verschil in prijs tussen een gewone aardgasketel en een condensatieketel verwaarloosbaar.

Dat subsidiëring belangrijk is, blijkt uit de marktcijfers van de buurlanden. In Nederland worden particulieren al veel langer gestimuleerd om hun woning te verwarmen met een condensatieketel. Bijna alle woningen die met aardgas verwarmd worden, zijn er dan ook mee uitgerust (92%). Nederland is nu eenmaal een gasland. Zoals vaak gebeurt, komt ook deze trend van de noorderburen overgewaaid naar ons land overgewaaid.

De 16% condensatiewandketels in 2006 in Frankrijk zijn een gevolg van de algemene trend in het kader van Kyoto. De markt is er echter traditioneler en kwam er pas later uit de startblokken dan bijvoorbeeld in Nederland. Algemeen geldt dat hoe zuidelijker je gaat, hoe trager de overgang naar condensatieketels gebeurt. Wat zonne-energie betreft, groeit de markt in zuidelijkere landen sneller om de eenvoudige reden dat de zon er meer en langer schijnt waardoor het rendement hoger wordt.  


Zonnecollectoren

Op het vlak van zonne-energie zit België in het midden van de klas. De Franse markt steeg met 112% in 2006 dubbel zo snel als de Belgische (60%). De Nederlandse markt bleef met een stijging van 10% eerder achterop. Door de eerder noordelijke ligging van Nederland is het rendement lager. De prijs van zonne-energiesystemen is er bovendien te hoog want de eindgebruiker krijgt geen subsidies. Hoewel verwacht wordt dat de stijging in België zal verder zetten, is de overheidstussenkomst niet van die aard dat zonnecollectoren even verspreid zullen geraken als condensatieketels.

"Condensatie zal op termijn zeker de standaard worden, en mogelijk voor iedereen. De condensatiemarkt stijgt nu al enkele jaren met meer dan 40 % (in 2006 45 %),  maar de verkoop bij Vaillant groeit sneller," zegt Marc Tanghe, commercieel directeur bij Vaillant. "Meer en meer mensen kiezen voor de installatie van zonnecollectoren voor warm waterproductie. Maar op die markt stuiten ze toch vaak op een financiële barrière.  We spannen ons bij Vaillant in om nieuwe technieken en hoogstaande kwaliteit te verzoenen met een democratische prijs zodat deze vorm van energiebesparing bereikbaar is voor zoveel mogelijk eindgebruikers."

Meer info: Vaillant.be

Zehnder Fina Lean Bar

Zehnder

Zehnder Fina Lean Bar
Purisme in zijn mooiste vorm: Met zijn heldere en ingetogen vorm integreert de Zehnder Fina Lean Bar zich perfect in elke moderne badkamer. De handdoekhouder met zijn lineair design vormt een aanvulling op de vormentaal en zorgt er ook voor dat handdoeken heerlijk voorverwarmd worden.
Zehnder Fare Tech

Zehnder

Zehnder Fare Tech
De elektrische radiator Zehnder Fare Tech combineert esthetiek met intelligentie. Hij inspireert door een elegant gebogen vorm en een harmonieus geïntegreerde bedieningsunit. Met zijn verwarmingsprogramma's wordt efficiënt verwarmen zeer eenvoudig.
Zehnder Charleston

Zehnder

Zehnder Charleston
Het origineel onder de kolomradiatoren is een efficiënte allrounder, die overtuigt door vorm, functie en comfort. De elementbouwwijze geeft Zehnder Charleston een tijdloos uitzicht en elegantie. De kolomradiator zorgt voor een behaaglijke stralingswarmte en verandert de woonkamer in een wellness-oase.
Zehnder Zenia

Zehnder

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia is een elektrische handdoekenwarmer, handdoekendroger, infraroodverwarming en warmeluchtblazer in één – in de vorm van een geïntegreerd apparaat dat zich dankzij zijn puristisch design perfect laat integreren in de moderne badkamer.
Zehnder Timia Verticaal

Zehnder

Zehnder Timia Verticaal
Perfecte symbiose van woonruimte en radiator. De nieuwe Zehnder Timia maakt indruk met zijn puristisch en onopvallend design, dat zich perfect integreert in elke leefruimte en zo het concept van de kamer op elegante wijze ondersteunt.
Zehnder Ribbon

Zehnder

Zehnder Ribbon
Zoals een stalen lint die de badkamerradiator omhult: Zehnder Ribbon overtuigt door modern design met oog voor het praktische. Zijn verspringende balken zijn geïnspireerd op architecturale bouwwerken met verschillende lagen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in