Aanbevolen partners

Zelfbouwmarkt logo
Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

5 misverstanden over vloer -en wandverwarming

Vloerverwarming en wandverwarming zijn vooral bij nieuwbouw populair. Reden daarvoor zijn vooral de lagere toevoertemperatuur (dus energiebesparing) en de aangename stralingswarmte. Bij renovatie is vloerverwarming of verwarming via de muren nog niet zo ingeburgerd, terwijl verwarming via vloer of muur ook hier perfect kan. VIEGA ontkracht alvast vijf hardnekkige vooroordelen over vloerverwarming en wandverwarming.

Wandverwarming belemmerd door kasten

Niet waar. Misschien wel bij inbouwkasten die een volledige muur in beslag nemen, maar die trend is al lang voorbij. Vandaag genieten open kasten en kleinere rekken de voorkeur, waardoor de warmte makkelijk kan circuleren. In de badkamer wordt het systeem zelfs achter badkuip of douchecabine geplaatst, waar je sowieso niets anders kan voorzien. Ideaal is de combinatie 2/3 vloer- en 1/3 wandverwarming. Zo kan je bovendien optimaal je interieur plannen.

Geen schilderijen tegen de wand

Ook fout. Met een thermofolie kun je eenvoudig vaststellen waar de leidingen zich in de wand bevinden. Dat gebeurt door eerst de wand te koelen en daarna weer op te warmen, waardoor de ligging van alle leidingen duidelijk wordt. Of je kunt tijdens de bouwfase gewoon de installatie van de wandverwarming fotograferen en je daarop baseren. Bovendien zijn er bevestigingssystemen voor schilderijen en fotokaders waarbij je de kabels of draden aan het plafond bevestigt.

Vloerverwarming in individueel appartement kan niet

Niet waar. Vloerverwarming in een individueel appartement kan wel, zonder dat de buren mee doen. Een loskoppeling van hogetemperatuursystemen en oppervlakteverwarming is perfect mogelijk. Daartoe heb je enkel een verdeelstation nodig (geleverd met passende inbouwkast), die de installateur in een aanpalende of bergruimte kan plaatsen.

Van vloerverwarming krijg je dikke voeten

Dat was inderdaad het geval toen de technologie nog in zijn kinderschoenen stond (jaren 60 en 70). De eerste vloerverwarmingen werden destijds nog aangesloten op de gewone hogetemperatuurleidingen van de verwarming. Vandaag wordt gewerkt met temperaturen van rond de 35°, die op de vloer amper 25° halen. Het resultaat is een bijzonder aangename, comfortabele warmte. 

Vloerverwarming en warmtepomp is elektrische verwarming

Niet waar. De combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp komt niet neer op een elektrische verwarming of verwarmen op elektriciteit. Slechts enkele componenten van de warmtepomp verbruiken elektriciteit. De verwarming zelf draait op gratis warmte die de warmtepomp uit de grond of het grondwater haalt. Volgens experts staat de verhouding op 1/5 elektriciteit en 4/5 gratis energie uit de omgeving.

Vloerverwarming voor renovatie

Vloerverwarming is allang niet meer onbekend, maar bij renovatie wel nog relatief onbemind. Veelal omdat je vanwege de benodigde opbouwhoogte moet gaan kappen en breken in de chape van de bestaande vloer. Tot vandaag. Viega heeft de technologie vernieuwd en helemaal op punt gesteld. Viega Fonterra Reno bereikt dankzij een slijtvaste vloeibare gietmassa (in plaats van opbouwplaten) een nog lagere opbouwhoogte.

Dunne opbouw vloerverwarming

De Fonterra Reno voorgefreesde gipslaten en PB-leidingen worden dus afgewerkt met een vloeibare gietmassa. Deze gietmassa, slechts 3 tot 4 mm dik, is al na twee tot vier uur beloopbaar en heeft uitstekende vloei-eigenschappen, waardoor het nastrijken tot het verleden behoort. Na 24 uur is de ondergrond geschikt voor het leggen van tegels of tapijt, na drie dagen kan al parket, laminaat of pvc worden gelegd.

 
Info: www.viega.be

Zehnder Fina Lean Bar

Zehnder

Zehnder Fina Lean Bar
Purisme in zijn mooiste vorm: Met zijn heldere en ingetogen vorm integreert de Zehnder Fina Lean Bar zich perfect in elke moderne badkamer. De handdoekhouder met zijn lineair design vormt een aanvulling op de vormentaal en zorgt er ook voor dat handdoeken heerlijk voorverwarmd worden.
Zehnder Fare Tech

Zehnder

Zehnder Fare Tech
De elektrische radiator Zehnder Fare Tech combineert esthetiek met intelligentie. Hij inspireert door een elegant gebogen vorm en een harmonieus geïntegreerde bedieningsunit. Met zijn verwarmingsprogramma's wordt efficiënt verwarmen zeer eenvoudig.
Zehnder Charleston

Zehnder

Zehnder Charleston
Het origineel onder de kolomradiatoren is een efficiënte allrounder, die overtuigt door vorm, functie en comfort. De elementbouwwijze geeft Zehnder Charleston een tijdloos uitzicht en elegantie. De kolomradiator zorgt voor een behaaglijke stralingswarmte en verandert de woonkamer in een wellness-oase.
Zehnder Zenia

Zehnder

Zehnder Zenia
Zehnder Zenia is een elektrische handdoekenwarmer, handdoekendroger, infraroodverwarming en warmeluchtblazer in één – in de vorm van een geïntegreerd apparaat dat zich dankzij zijn puristisch design perfect laat integreren in de moderne badkamer.
Zehnder Timia Verticaal

Zehnder

Zehnder Timia Verticaal
Perfecte symbiose van woonruimte en radiator. De nieuwe Zehnder Timia maakt indruk met zijn puristisch en onopvallend design, dat zich perfect integreert in elke leefruimte en zo het concept van de kamer op elegante wijze ondersteunt.
Zehnder Ribbon

Zehnder

Zehnder Ribbon
Zoals een stalen lint die de badkamerradiator omhult: Zehnder Ribbon overtuigt door modern design met oog voor het praktische. Zijn verspringende balken zijn geïnspireerd op architecturale bouwwerken met verschillende lagen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in