Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

10 handige tips voor energiezuinig verwarmen

Iedereen zoekt vandaag naar mogelijkheden om te besparen op verwarming. De torenhoge prijzen voor stookolie en ook wel gas zijn een onmiskenbare drijfveer. Onze verwarmingsspecialist zet 10 handige tips op een rij om zuinig en milieuvriendelijk te verwarmen.

Laat verwarmingsinstallatie nakijken

Kleine roetafzettingen en een slecht ingestelde brander kosten je ongeveer 5 % meer energie. Eén telefoontje naar je vakman slechts een paar cent. Bij gasinstallaties volstaat een tweejaarlijkse controle, een installatie op stookolie laat je best elk jaar nakijken.

Oude verwarmingsketel  vervangen

Met een oude verwarmingsketel (ouder dan 15 jaar) zit je wat energiebesparing en milieuvriendelijkheid betreft in slechte papieren. Mocht je overwegen om je installatie te vervangen, doe dat dan voor de winter roet in het eten kan gooien.

Het juiste vermogen

Een ketel hoort ± 1 300 uren per jaar te branden om een goed jaarrendement (> 90%) te hebben. Laat daarom een urenteller op je brander monteren.

In normale gevallen is een vermogen van 80 Watt/m² (goede isolatie) tot 130 Watt/m² (slechte isolatie) meer dan voldoende. Zo heeft een woning (K55) van 200 m² verwarmde oppervlakte een ketel van ± 20 kW nodig.

Wanneer je voldoende sanitair warm water wenst, moet het ketelvermogen met 2 à 4 kW omhoog. Eindafrekening: 22 à 24 kW.
Je vakman rekent graag voor je uit hoeveel je oude installatie verbruikt en wat je met een nieuwe verwarmingsketel kan besparen.

Schakel over op condensatieketel

Hoe sneller je overschakelt op een nieuwe condensatieketel, hoe voordeliger dat voor je uitvalt. Oude verwarmingsketels functioneren namelijk het hele jaar door met constant hoge werkingstemperaturen. Dat veroorzaakt aanzienlijke verliezen via  oppervlakte en door stilstand. Het gevolg: je oude ketel kan een jaarrendement hebben van 68 % of zelfs lager.

Als we het jaarrendement van 68% van de oude installatie naar het rendement van een condensatieketel verhogen (104 à 107%), kunnen we meer dan 35% brandstof besparen.

Gebruik een weersafhankelijke thermostaat

Nieuwe verwarmingsketels, uitgerust met een weersafhankelijke thermostaat, passen de temperatuur van het water in de ketel automatisch aan de buitentemperatuur aan. Wanneer je geen water nodig hebt, schakelen ze zich zelfs volledig uit. Het resultaat: een genormeerd rendement van 95 % voor lage temperatuurketels. Condensatieketels gaan zelfs nog een heel eind verder (tot 109%).

Verlucht je woning niet te lang

Als je woning niet is uitgerust met een ventilatiesysteem, zet je doorgaans enkele ramen open. Doe dit liever twee keer per dag kort en grondig dan één keer lang. Vijf minuten volstaan al. Sluit daarbij je thermostatische kranen. Op die manier ontsnapt enkel de gebruikte lucht en niet de warmte die door de meubels en de muren vastgehouden wordt.

Vermijd tochtgaten

Oudere huizen hebben vaak tochtgaten aan ramen en deuren die zuinig verwarmen onmogelijk maken. Controleer de dichtingen van je huis vóór het koude seizoen en vernieuw ze indien nodig.

Ontlucht de radiatoren

Ontlucht bij de start van ieder verwarmingsseizoen de radiatoren. Zeker wanneer ze niet allemaal in dezelfde mate opwarmen of wanneer je luchtgeluiden hoort. Draai hiertoe gewoon de ontluchtingsschroef open met een sleutel en laat de lucht ontsnappen tot er water naar buiten komt.

Sluit jaloezieën of gordijnen

Sluit ze zodra het donker wordt. Dat heeft op je huis hetzelfde effect als een deken op een mens. Zo bespaar je ongeveer 4% energie.

Dek radiatoren en thermostatische kranen niet af

Gebruik de radiatoren niet om de was te drogen. Als je radiatoren afdekt met handdoeken en kleding, verlies je tot 20 % aan energie.

Meer info: Viessmann

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in