De verhuisgids
Milieu

Wil jij graag duurzaam verhuizen? Denk dan aan deze 7 dingen

Verhuizen is een grote gebeurtenis is ons leven. Of dit nou komt doordat je werk ineens in een andere stad is of dat je gezinssituatie is veranderd; het is zaak om ervoor te zorgen dat het verhuisproces zo duurzaam mogelijk wordt uitgevoerd. We hebben immers allemaal een verantwoordelijkheid om de planeet zo veel mogelijk te beschermen. Om je hierbij te helpen, hebben we een paar tips verzameld waarmee je op een duurzame manier kunt verhuizen.

Begin ver van te voren met het minimaliseren van het aantal spullen in huis

Het eerste waar je aan moet denken als je duurzaam wil verhuizen, is het minimaliseren van de spullen die je meeneemt. Het is een goed idee om een paar maanden voor de verhuizing te beginnen met het uitzoeken, sorteren en wegdoen van dingen die je niet meer nodig hebt. Bovendien is het ook slim om te overwegen of er spullen zijn die je kunt doneren aan een goed doel, zoals kleding en huishoudelijke items. Hoe minder spullen je meeneemt, hoe beter het is voor het milieu doordat je niet zo vaak heen en weer moet rijden. Als bonus scheelt dit ook nog eens in de verhuiskosten die je maakt.

Huur een duurzame bedrijfswagen in voor de verhuizing

Een ander ding dat je kunt doen om duurzamer te verhuizen is het huren van een duurzame bedrijfswagen. Veel bedrijfswagens zijn voorzien van milieuvriendelijke technologie, wat betekent dat je bijdrage aan de luchtvervuiling wordt vermindert. Met name een Volkswagen Crafter Occasion l2h2 is hierbij een interessante optie. Doordat deze bedrijfswagen meer dan genoeg ruimte heeft, over een uitstekende draaicirkel beschikt en efficiënt rijdt, is dit een perfecte keuze op zowel het gebied van duurzaamheid als gemak. Met een duurzame bedrijfswagen bereik je dus zeker je doelen.

Vermijd plastic

Ten derde is het belangrijk om zo veel mogelijk plastic te vermijden. Kies in plaats daarvan voor herbruikbare doosjes en tassen van stevig materiaal zoals katoen, linnen of jute. Plastic is een enorme vervuiler en zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat de verhuizing duurder wordt. Bovendien kun je deze andere soorten tassen na gebruik makkelijk opbergen of hergebruiken voor latere verhuizingen.

Kies voor een duurzame verhuisfirma

Verder is het ook belangrijk om een duurzame verhuisfirma te kiezen. Er zijn steeds meer verhuisfirma’s die milieubewust werken door bijvoorbeeld minder heen en weer te rijden, minder verpakking te gebruiken en onnodig afval actief te vermijden. Zo hoef je bijvoorbeeld geen plastic meer te gebruiken voor het verpakken van je spullen. Kies voor een verhuisbedrijf dat actief bezig is met het beperken van het milieueffect en steun hen bij hun duurzame initiatieven.

Doe geen boodschappen meer en maak al je voedsel op

Tevens is het belangrijk om verstandig om te gaan met voedsel. Doe geen boodschappen meer en maak al je voedsel op zodat je minder afval creëert. Als je toch nog wat eten moet kopen, probeer dan de perfecte hoeveelheid te kopen zodat je niets weg hoeft te gooien. Wanneer zowel je koelkast als vriezer volledig leeg is tijdens je verhuizing, weet je dat je het goed hebt gedaan.

Gebruik duurzame verpakkingsdozen

Ook is het verstandig om duurzame verpakkingsdozen te gebruiken. Veel verhuisdozen zijn helaas enkel geschikt voor enkelvoudig gebruikt, wat zeker niet goed is voor het milieu. Koop daarom biologisch afbreekbare dozen of gebruik tweedehands doosjes wanneer je deze kunt vinden. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook bij aan een duurzamere verhuizing.

Geef je meubels weg in plaats van op straat te zetten

Tot slot is het belangrijk om niet alleen je spullen goed te verpakken en transporteren, maar ook om je meubels weg te geven op een milieuvriendelijke manier. Kies er bijvoorbeeld voor om ze aan iemand te geven die ze kan gebruiken in plaats van ze naar de milieustraat te brengen. Tip: breng ze naar een recyclewinkel waar de opbrengst naar een goed doel gaat. Al met al is het dus van groot belang om deze zeven tips in gedachten te houden als je duurzaam wilt verhuizen. Door slim te minimaliseren, duurzame verpakkingsdozen te kiezen, plastic te vermijden, geen boodschappen meer te doen en je meubels weg te geven in plaats van op straat te zetten, kun je jouw milieuvriendelijke verhuizing een stuk gemakkelijker maken. Bovendien zullen zowel een duurzame bedrijfswagen als verhuisfirma ook je kunnen helpen. De wereld is van ons allemaal, dus laten we er verantwoordelijk mee omgaan. Draag je steentje bij en help mee aan een duurzame toekomst!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in