Bouwen en de wet
Energie
Milieu

De bouw is positief over energie- en klimaatplan: duidelijkheid voor iedereen

Auteur: Bouwunie

Bouwunie reageert positief op het energie- en klimaatplan dat de Vlaamse regering vandaag bereikte. “Het geeft duidelijkheid over de richting die we tegen 2050 uit moeten, zodat iedereen zich kan voorbereiden. Dat daarbij onder andere de focus ligt op hernieuwbare energie en strengere EPC-normen, is niet meer dan logisch. Energetisch bouwen en renoveren levert alleen maar winnaars op. De bouwheer betaalt minder aan energie, de bouwsector heeft werk en het klimaat vaart er wel bij”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

De bouworganisatie is tevreden dat de afschaffing van de subsidies voor aardgascondensatieketels rechtstreeks naar het renovatiebeleid vloeit. Ook de verlenging van de premie voor warmtepompen juicht ze toe. Bouwunie had trouwens op een hoorzitting in het Vlaams Parlement afgelopen maandag aangedrongen op een verlenging van de premies. Maar, zo benadrukt Waeytens, “De grote aandacht voor warmtepompen is goed, maar de eerste stap richting energetisch bouwen en renoveren is en blijft goed isoleren. Investeren in technieken in hernieuwbare energie, zoals warmtepompen, komt pas daarna. Bovendien is een warmtepomp niet overal de beste keuze en niet overal realiseerbaar”. De bouworganisatie vraagt om oog te blijven hebben voor alternatieven, zoals warmtenetten, condenserende pelletketels of riothermie. Tot slot herinnert Bouwunie consumenten eraan om aannemers goed te controleren voor ze ermee in zee gaan om te bouwen of renoveren. Ze somt de tips nog eens op.

Een eerste belangrijke check van de aannemer is nagaan of die sociale of fiscale schulden heeft. Verder is het nuttig om referenties op te vragen én te checken. Overdreven voorschotten zouden toch de nodige argwaan moeten opwekken. Deze en andere tips staan op www.vinduwaannemer.be.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in