Gazon

Het aanleggen van je gazon van A tot Z

Auteur: Aveve

Wil je een fris gazon creëren? Werk dan nauwkeurig en hanteer onze stapsgewijze handleiding. Op deze manier garanderen we een prachtige en gelijkmatige grasbedekking.

1. Bepaal de vorm en grootte van je gazon

Overweeg de beschikbare ruimte en hoe je het gazon wilt gebruiken (bijvoorbeeld voor ontspanning, sporten en spel of als decoratie) om de ideale vorm en grootte te bepalen.

2. Kies tussen grasmatten of graszaad

Grasmatten bieden direct resultaat en zijn onkruidvrij, maar zijn duurder. Graszaad is goedkoper en biedt meer variëteit in grassoorten, maar vergt meer tijd en zorg bij het ontkiemen.

3. Maak de grond goed voorbereid en onkruidvrij

Verwijder puin, stenen en bestaand onkruid, en bewerk de grond om een losse en vruchtbare bodem te creëren waarin het gras goed kan wortelen.

4. Zorg voor een egaal en goed gedraineerd oppervlak

Hark de grond gelijkmatig en rol het met een tuinwals om een stevige, vlakke ondergrond te verkrijgen. Zorg voor een goede afwatering om plasvorming en drassige plekken te voorkomen.

5. Voeg meststoffen toe voor een vruchtbare bodem

Gebruik een geschikte gazonmeststof om de bodem te verrijken met essentiële voedingsstoffen, zodat het gras sterk en gezond kan groeien.

6. Leg de grasmatten of zaai het graszaad gelijkmatig uit

Bij grasmatten, rol de matten strak tegen elkaar aan, zodat er geen kieren zijn. Bij graszaad, strooi het zaad gelijkmatig over het oppervlak en hark het lichtjes in de grond.

7. Geef het gazon regelmatig water tijdens de eerste groeiperiode

Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes, om de wortels te helpen vestigen en het gras gezond te houden.

8. Maai het gazon regelmatig en op de juiste hoogte

Maai het gazon op een geschikte hoogte, afhankelijk van het type gras en de gewenste uitstraling. Regelmatig maaien bevordert een dichte en egale grasmat.

9. Onderhoud het gazon door luchten, verticuteren en bemesten

Houd het gazon in topconditie door periodiek te luchten (beluchten), verticuteren (verwijderen van dode grasresten) en bemesten om een gezonde groei en een aantrekkelijk uiterlijk te behouden.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in