Verwarming

4 fabels omtrent warmtepompen ontkracht

Twijfel je over het installeren van een warmtepomp? Er wordt heel wat verteld over warmtepompen. Wij ontkrachten de 4 meest vertelde fabels en geven je de feiten omtrent warmtepompen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt haar warmte uit natuurlijke bronnen. De warmtepomp bestaat uit twee hoofdelementen, nl. de compressor en de warmtewisselaar die voor de opwarming en de verspreiding van de warmte in huis zal zorgen.

Wanneer de pomp een vloeistof laat verdampen, zal dit de warmte afgeven dat vrijkomt bij het condenseren van de vloeistof. Hierbij zal er gebruik worden gemaakt van natuurlijke bronnen zoals water, aarde of buitenlucht. Er bestaan een aantal soorten warmtepompen. De meest gekozen zijn de lucht-warmtepomp, water-warmtepomp en de hybride warmtepomp.

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief en kan voor een aantal voordelen zorgen:

  • Het verbruiken van minder energie
  • Minder belasting voor het milieu
  • Een grotere waarde aan je woning
  • Het recht op een aanvraag voor een aantal aantrekkelijke premies

Warmtepomp: feiten en fabels

Er worden een aantal fabels omtrent warmtepompen verteld. Fabels die soms deels juist zijn en andere die volledig onwaar zijn. Er wordt verteld dat warmtepompen duur zijn, maar elke nieuwe installatie in huis gaat gepaard met een kostenplaatje. Zo kan een nieuwe gasketel ook duur uitkomen. Het is integendeel juist zeer gunstig om een warmtepomp te laten installeren omdat je gebruik kan maken van een aantal premies. Je kan namelijk tot 1500 euro terugkrijgen van de Vlaamse overheid. Dit zorgt ervoor dat het installeren van een warmtepomp net aantrekkelijker wordt en een pak minder duur uitkomt. Hiernaast bespaar je ook nog op je energiefactuur en dit op zowel korte als lange termijn.

Een tweede fabel is dat je vloerverwarming in je woning moet hebben om te kunnen genieten van een warmtepomp. Dit is onjuist. Omdat een warmtepomp het water voor het verwarmingssysteem tot 60 graden kan verwarmen, moet deze minder hard werken voor de radiatoren van je woning. Deze lagetemperatuur radiatoren werken tot een maximum van 45 graden.

Een bekende mythe omtrent warmtepompen is ook dat ze voor heel wat geluidshinder zorgen. Warmtepompen moeten voldoen aan een aantal eisen. Zo mag een warmtepomp zonder buitenunit niet meer dan 30 decibels aan geluid produceren. Wens je liever een warmtepomp met een buitenunit? Dan kan je altijd een geluidswerende kast of trillingsdempers gebruiken.

Ook wordt er beweerd dat een huis goed geïsoleerd moet zijn om te kunnen genieten van een warmtepomp. Een woning moet in het algemeen goed geïsoleerd zijn om eender welk warmteverlies te minimaliseren. Is je woning toch niet compleet geïsoleerd? Dan kan je kiezen om een hybride warmtepomp te laten installeren. Deze pomp kan later uitgebreid worden naar een all-electric warmtepomp dat je zonder extra kosten kunt veranderen.

De voordelen van een warmtepomp

Naast de fabels omtrent warmtepompen zijn er ook de feiten. Deze komen goed overeen met de bovenvermelde voordelen. Dankzij een warmtepomp kan je tot 600 euro per jaar besparen aan energiekosten. Als we kijken naar bedrijven die met warmtepompen werken kunnen deze tot wel 60% besparen per jaar.

Een warmtepomp zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Dit zorgt uiteindelijk voor een verbetering van je energielabel, waardoor de waarde van je woning stijgt.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in