Wellness

Wat is een tuinspa?

Jacuzzi, buitenbad, tuinspa, hottub of whirlpool... Een tuinspa krijgt verschillende namen toegedicht. In principe maken de benamingen weinig of geen verschil uit. De landen waaruit de baden geïmporteerd worden, maken vaak dit verschil in benaming.

Een spa is een kunststof bad met zitbanken dat is uitgerust met meerdere (hydro)jets. Deze jets stuwen water of lucht in hoge kracht in het bad. Het gebruik van lucht zorgt voor een ontspannend effect, het gebruik van water heeft een masserende functie. De watertemperatuur in het bad ligt doorgaans rond de 37 à 38° Celsius.

Hydrotherapie

  • Hydrotherapie of watertherapie werd al door de Grieken toegepast om zijn genezende werking. Later werd de Griekse visie onder meer verfijnd door Kneipp.
  • Watertherapie kan een positief effect hebben op de bloedcirculatie en de spieren. De combinatie van gewichtloosheid en het bewegende water heeft een relaxerend vermogen. Wanneer je te lang in een bubbelbad vertoeft, kan dit resulteren in vermoeidheid.

Kant-en-klare spa's

Zijn naam dankt de spa aan de Romeinen. Zij experimenteerden immers al met water en bubbels en hanteerden het devies ‘Sanitus per aqua’ of ‘Gezondheid door water’, afgekort maakt dat spa.
De spa’s van tegenwoordig zijn beschikbaar in zogenaamde portable versies. Dit maakt dat je het toestel kant-en-klaar aankoopt. Je installeert het vervolgens waar je het hebben wilt, sluit het aan op elektriciteit, vult het en je kan al genieten.

Wat is de prijs voor een spa?

Voor een basisversie van de spa betaal je een prijs van 9 000 euro voor een kwaliteitsvol bubbelbad. Verder kan je het apparaat zo duur maken als je zelf wilt door het verder uit te rusten met opties. Mogelijkheden op dit vlak zijn: ledverlichting, muziek, tv, aantal zit- of ligplaatsen, ….

Dompelbad, hot tub of heetgestookt bad

Een badtype dat niet verwart mag worden met het bubbelbad of de tuinspa is het dompelbad. Dit is eigenlijk een bad dat op temperatuur wordt gehouden door een kachel of oven waarin hout wordt verbrand. Een buizensysteem zorgt ervoor dat het water verwarmd wordt.
In een dompelbad wordt er geen gebruik gemaakt van hydrojets. Een heetgestookt bad kan van hout gemaakt zijn, maar er zijn ook kleurrijke modellen uit acryl of glasvezel polyester. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in