buitensauna
Een klassieke Finse sauna is gemaakt van massief thermisch verduurzaamd hout, vaak rondhout dat heel lang en langzaam heeft kunnen groeien en afkomstig is van heel noordelijk gelegen bossen. Dit hout kan tegen meer dan een stootje en zal in ons Belgische klimaat lang meegaan.
Design sauna
Liever geen traditionele blokhut in de tuin? Dan zijn andere opties mogelijk. Zo kun je het saunagebouwtje laten optrekken uit dezelfde gevelstenen als je eigen huis. De inrichting van de sauna kan dan nog traditioneel met Scandinavisch dennenhout. Liefhebbers van hedendaags en strak kiezen misschien liever voor een moderne designsauna, in kunststof.
Fundering voor buitensauna
Een buitensauna heeft een fundering nodig, hoe licht de constructie van de sauna ook is. Zeker voor houten sauna's of sauna's afgewerkt met een gevelsteen is een stevige en stabiele ondergrond aangewezen.
Vergunning voor de sauna
Integreer je de sauna graag in een grotere ruimte, bijvoorbeeld in combinatie met tuinhuis en overdekt terras of in het poolhouse, informeer dan eerst of je de toegelaten bouwvoorschriften qua afmetingen niet overschrijdt. Een constructie in de tuin mag zonder vergunning gezet worden, als de afmetingen binnen de perken blijven. Informeer zeker eerst bij de dienst Ruimtelijke Ordening in je gemeente. Een goede richtlijn voor het optrekken van sauna, zwembadhuisje of tuinhuis vind je op de site van de Vlaamse dienst Ruimtelijke Ordening.
Voordelen buitensauna
- Je hebt geen problemen met kap- en breekwerk in de woning
- Bijkomend voordeel is dat je onmiddellijk een goede afkoeling hebt als je uit de sauna stapt.
- Kan eventueel gecombineerd worden met een buitenspa. Hierdoor kan je een volledige relaxatiekuur van enkele uren ondergaan in je eigen tuin. In het geval van een ingebouwd massagebad kan je de saunachalet ook gebruiken als bergplaats voor de technische ruimte.
- Een traditionele buitensauna op Finse wijze is van massief hout en geeft zowel binnen als buiten een aangename houtgeur af
- Rustpunt in de tuin, aparte plek om tot rust te komen
Eigenschappen van een buitensauna
- Je kunt kiezen tussen sauna met houtkachel (duurt wat langer om warm te stoken) of eentje met een elektrische verwarming
- De dikke muren en het dak van de zweethut of sauna houden samen met de dubbele of drievoudige beglazing de nodige warmte binnen.
- Standaard bestaat de dakbedekking van een klassieke Finse blokhut uit roofing shingles maar ook tegelpannen en shingles uit cederhout kunnen worden gebruikt.