Wellness

Energiezuinige luxe in een HotSpring spa

Volgens het Duitse TüV certificeringsinstituut kunnen de tuinspa’s van de Amerikaanse producent HotSpring goede resultaten voorleggen op vlak van energiezuinigheid. Voor gemiddeld 1 euro per dag kun je - jaar in, jaar uit - van een ontspannende massage genieten.


’s Winters bubbelen

Bubbelen in de tuin is niet alleen in de zomer, maar ook in de winter ontspannend en rustgevend. De lagere buitentemperaturen schrikken sommige gebruikers af omwille van het hogere energieverbruik om het water op temperatuur te houden. HotSpring bewijst in eigen land al meer dan 25 jaar dat het gebruik van de tuinspa het hele jaar door uiterst energievriendelijk is. Ook in Europa ziet HotSpring nu zijn energie-efficiëntie bewezen in twee uitstekende onderzoeksrapporten van het TüV/GS instituut in Duitsland.


De harde cijfers

Het TüV onderwierp het topmodel Aria en het kleinere startmodel Jetsetter aan een grondige energietest. Het energieverbruik van beide spa’s werd in eerste instantie gemeten in een rust/standby-situatie bij een watertemperatuur van 37°C en een omgevingstemperatuur van 10° C.
Het Aria-model liet in deze standby-positie een verbruik optekenen van 5,44 kWh over een periode van 24 uur. Dit betekent 38,08 kWh over een week gemeten. Voor de kleinere Jetsetter registreerde men slechts 4,2 kWh op 24 u of 29,28 kWh per week.
Werd het bad, gedurende deze week, drie keer gebruikt en dit voor telkens dertig minuten (20 minuten jetmassage / 10 minuten rust) dan bedroeg het totaalverbruik (standby + drie badsessies) voor de Aria amper 42,75 kWh/week en voor de Jetsetter slechts 35,15 kWh/week. Bij een elektriciteitsprijs van 16 eurocent (0,16 €) betekent dit voor het topmodel Aria een energiekost van 6,8 euro/week of 365 euro/jaar.
De kleinere Jetsetter kost 292 euro per jaar aan energie: amper 0,8 euro per dag.


Energiezuinigheid

HotSpring realiseert deze energie-efficiëntie in de eerste plaats via het ontwerp van de spa’s. Elk bad is opgebouwd uit meerdere lagen hooggeconcentreerd isolatieschuim. Daarbij wordt er over gewaakt dat er geen openingen in het isolatieschuim zitten. Zo kan geen energie verloren gaan en wordt de warmte maximaal bewaard.
Verder werken de baden met een energievriendelijke circulatiepomp. Deze pomp zorgt voor een continue filtering van het spawater en dit met een verbruik lager dan dat van een lamp van 40W.
De ventilatie voor de pomp is zo uitgedokterd dat energieverliezen minimaal zijn. De pomp zit in een technisch compartiment dat voorverwarmd wordt door de jet- en circulatiepomp. Tijdens het gebruik wordt warme lucht in het systeem toegevoegd: dit voorkomt dat het water afkoelt tijdens het gebruik. Een nadeel dat je bij de meeste conventionele spa’s wel nog hebt.
Tot slot zijn alle HotSpring baden uitgerust met een goed isolerende cover. Deze garandeert een verzegeling van de kuip om de warmte maximaal te bewaren.


Milieuvriendelijkheid

De HotSpring spa’s zijn niet alleen energievriendelijk. Ook aan het milieu werd gedacht. Milieuvriendelijke wateronderhoudssystemen houden het water nog langer zuiver, waardoor het gebruik van chemicaliën drastisch beperkt kan worden.


Cradle tot cradle

Niet alleen tijdens hun levensduur zijn de HotSpring baden milieuvriendelijk, ook tijdens de productie en de recyclage. HotSpring hergebruikt immers de restmaterialen uit het productieproces. Verder worden de bekledingen van de baden uitgevoerd in een synthetisch materiaal in een natuurgetrouwe houtlook waardoor er geen bomen gekapt dienen te worden.
Een intern Green Team overlegt regelmatig om de milieuvriendelijke inspanningen te evalueren en bij te sturen waar mogelijk.


Energie besparen

Niet alleen nieuwe eigenaars van een tuinspa kunnen energievriendelijk bubbelen. Ook eigenaars die al een vijftal jaar van hun spa genieten, kunnen aan de energievriendelijkheid sleutelen. Belangrijke aandachtspunten zijn de bekleding en de cover. Deze dienen onbeschadigd te blijven, zodat de isolatieschil zijn werk maximaal kan doen. Geraakt een cover na verloop van tijd bijvoorbeeld beschadigd, dan vervang je de afdekkap best. Deze investering verdient zich vrij snel terug door de besparing op het energieverbruik.

Meer info: Ecospa

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in