Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Tuinafsluitingen

Schanskorven

Schanskorven of steenkorven zijn een decoratieve manieren om je tuin mee af te sluiten. Deze tuinafscheiding bestaat uit een metalen omhulsel dat opgevuld wordt met grote of kleine stenen, schors of met een ander materiaal.

Steensoorten

Traditioneel worden schanskorven voor de tuin opgevuld met stenen. Eigenlijk komen alle steensoorten in aanmerking om gebruikt te worden in een schanskorf voor de tuinafsluitingen. Toch wordt het vaakst gekozen voor natuursteen zoals basaltsteen, lavasteen, breuksteen, graniet, leisteen en kalksteen.

Andere materialen om schanskorven mee op te vullen zijn glasbrokken of kokosschelpen. Pas wel op voor de gevaren van deze materialen. Zo zijn glasbrokken scherp en trekken kokosschelpen diertjes aan.

Welk materiaal je ook kiest om je steenkorf mee op te vullen, zorg dat het groot genoeg is. Je vulling mag immers niet door je gaas vallen.

Vraag bij de dienst Ruimtelijke Ordening na of het plaatsen van schanskorven wel mag in verband rond de wetgeving van de perceelsgrens.

Voordelen van schanskorven

Schanskorven hebben als tuinafscheiding een natuurlijke uitstraling. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en te verplaatsen De opvulling stem je af op de omgeving. Je kiest er zelf voor of je de schanskorven visueel laat opgaan in de omgeving of ze er juist mee laten contrasteren.

Het grote voordeel van een schanskorf is dat het om een duurzame tuinafscheiding gaat. Het bestaat immers uit staal en (meestal) steen. Beide materialen zijn weersbestendig.

Op de markt zijn schanskorven of steenkorven in alle soorten en maten verkrijgbaar. Bij sommige fabrikanten kun je zelf je eigen schanskorf ontwerpen. Je bepaalt dan zelf de hoogte, de lengte en de breedte van de korf. Daarnaast kies je ook het soort steen.

Afwerking

Je kunt de schanskorven onbegroeid laten of ze laten begroeien met klimplanten voor een groen resultaat.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in