Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Gazon

Het onderhoud van een jong of oud gazon

Het gazon is in de tuin vaak een verwaarloosd gebied. Door het vele maaien, heeft het gras veel voeding nodig om steeds weer nieuw 'blad' te vormen. Een goed onderhoud is dan ook het geheim van een mooi ogend gazon.

Jonge gazons

Wacht met de eerste maaibeurt tot het jonge gras voldoende is ingeworteld en 8 tot 10 cm hoog is. Maai de eerste malen 5 à 6 cm, niet korter. Pas na de derde maaibeurt kan het gazon tot de gewenste maaihoogte gemaaid worden. Nooit korter dan 3 cm maaien. Zorg zeker de eerste keren dat het mes van de maaier pas geslepen is! Anders trek je het jonge gras uit. Voorzie na de derde maaibeurt reeds in een eerste bijbemesting. Herhaal dit telkens om de honderd dagen. Indien gele vlekken in het gazon voorkomen, dien je deze apart te behandelen.

Samen met kiemend gras kunnen onkruiden (twee-zaadlobbigen) mee uitkomen. De meeste onkruiden verdragen het echter niet om gemaaid te worden en zullen dan ook geleidelijk verdwijnen. Wacht met het bestrijden van hardnekkig onkruid, zoals klaver, weegbree, paardenbloem… tot na de zesde maaibeurt. Gebruik dan een specifiek product om te behandelen. Wilde grassen steek je best meteen manueel uit, want ze zijn nadien heel moeilijk tot niet te behandelen.

Onderhoud 1-jarig gazon

Vroeg voorjaar Begin maart starten met een stikstof-meststof voor het gazon. 100 dagen na de eerste bemestingsbeurt opnieuw bemesten. Gebruik dan een organische meststof.

In het najaar (sept - nov) geef je best een kali-houdende bemesting om het gazon sterk de winter in te laten gaan. Deze meststof zorgt ervoor dat het gazon stevige en sterke wortels krijgt en goed bestand is tegen de winter.

Tip

Kalk jaarlijks in het najaar het gazon: dit zorgt voor een hogere pH (zuurte graad) van de grond en voorkomt mosgroei.

Verticuteren

Na een drietal jaar kan je beginnen met een jaarlijks verticuteerbeurt. Dit best in het vroege voorjaar. In de lengte en in de breedte met de machine over de gazon rijden is ideaal. Licht, lucht en water dringen nu gemakkelijker door en de wortels krijgen meer ruimte. Je kan dit vergelijken met een serieuze snoeibeurt van de gazon als deze te dik staat. Je moet wel eerst een antimos behandeling uitvoeren; minimum 14 dagen wachten zodat het mos afgedood wordt en nadien pas verticuteren.

Bij kale plaatsen doorzaaien en afspuiten een vooropkomstherbicide tegen onkruiden. Indien je toch last krijgt van onkruiden, behandel dan de gazon tegen twee-zaadlobbigen. Behandel de volledige gazon indien de onkruiden voldoende blad hebben en wacht een tiental dagen alvorens te maaien.

Bron: Groenbedrijf Van Vlierden

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in