Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Gazon

Help! Droogte in de tuin, wat nu?

Heerlijk zo’n een zomer vol warme zonnestralen en een gratis portie vitamine D! Je geniet vanuit je tuinstoel van de zonnestralen én van je dorre grasvlakte en planten die smachten naar water. Dat kan anders! Met deze tips kijk je voortaan naar een frisgroen grasveld en fleurige bloemenperkjes. 

Water geven: er zit meer achter dan je denkt


‘Water geven’, klinkt uiteraard als een logische oplossing bij droogte. Maar wist je ook dat je best regenwater geeft in de plaats van leidingwater? Regenwater bevat namelijk geen chloor en (bijna) geen kalk. Aan leidingwater wordt chloor toegevoegd om de groei van schadelijke bacteriën tegen te gaan. De hele zomer door je planten regenwater geven kan door het installeren van een regenreservoir.

Laat je planten niet lui worden! 


 Luie planten? Ja, die bestaan! De manier waarop je je planten water geeft is van cruciaal belang. Wanneer een plant te vaak water krijgt zal hij zelf minder op zoek gaan naar water en altijd bediend willen worden. Een plant die te weinig water krijgt zal zelf op zoek gaan naar water dieper in de bodem. Hierdoor zal de plant sterkere wortels ontwikkelen. Laat je gieter dus maar even buiten gebruik bij de minste droogte. 

Je planten juist bewateren


Enkele tips omtrent het juist bewateren van je planten:
  • Geef ‘s morgens en ‘s avonds water: Doorheen de dag is het veel te warm waardoor het water rechtstreeks zal verdampen en de planten kunnen verbranden. Wanneer je ‘s morgens en ‘s avonds water geeft, hebben de planten meer tijd om het water op te nemen. 
  • Geef grote hoeveelheden water: Het is beter om planten een paar keer erg veel water te geven dan dezelfde hoeveelheid water erg verspreid te geven. Een grote hoeveelheid zorgt ervoor dat het water zich dieper in de bodem kan verspreiden.
  • Geef water aan de voet van de plant: Planten nemen water op via de wortels. Druppels die aan de bladeren blijven hangen gaan dus verloren. 

Geel is het nieuwe groen 

Tijdens periodes van droogte is het normaal dat het gras dor en geel wordt. Dit zal zich vanzelf herstellen wanneer er terug voldoende regen valt. Het is dus zeker niet nodig om meteen je grasperk te besproeien bij droogte.  

Weg met die kale plekken!  


Heeft de zon uitgedroogde en verschroeide plekken op je gazon achtergelaten? 
Herstel ze dan snel door de volgende stappen te ondernemen: 
  • Haal het dode gras weg. Zo geef je de bodem lucht en wordt hij losser. Op die manier kan er makkelijk bijgezaaid worden. 
  • Zaai je gazon in met graszaden die sterk en snel kiemend zijn. Zo zullen de plekken op je gazon snel opnieuw dichtgroeien. 
  • Bestrooi je gazon met meststoffen na het zaaien en geef zo de groei van het nieuwe gras een duwtje in de rug. Kies voor een meststof met een hoog gehalte aan kalium, hierdoor zal je gazon een sterke en dichte structuur krijgen. 
  • Laatste stap: wacht op regen (of gebruik de tuinslang). 

Onkruid wieden, nu! 

Droge periodes zijn ideaal om dat lelijke onkruid voorgoed te verbannen uit je tuin. Door de droogte kan het onkruid niet zo makkelijk teruggroeien wanneer het uitgetrokken wordt.
Hallo onkruidvrije tuin! 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in