De zoektocht naar vastgoed
Kopen en verkopen
Vastgoedmakelaars

Vaccintrein zorgt voor ongeziene activiteit op vastgoedmarkt

4 op de 5 panden binnen de 6 weken verkocht en tot dertig kopers per woning

De zomer kondigt zich bijzonder heet aan voor al wie zijn woning wil verkopen of op zoek is naar een nieuwe woning. Steeds meer mensen worden namelijk gevaccineerd en dat zorgt voor een ongeziene rush op vastgoed. Uit een analyse van Heylen Vastgoed blijkt dat er de komende maanden gemakkelijk 25 procent meer woningen op de markt zullen komen. “Veel vijftigplussers hebben gewacht op hun vaccin voor ze hun huis te koop stelden en ook veel vastgoed uit erfenissen komt op de markt”, klinkt het. Aan de vraagzijde is er al langer sprake van oververhitting: vier op de vijf woningen vindt bij Heylen Vastgoed al na maximaal zes weken een nieuwe eigenaar. Bij de vastgoedmakelaar zetten ze zich dan ook schrap voor een helse zomer en zijn ze in allerijl nog op zoek naar tien nieuwe medewerkers.

De Vlaamse vaccinatiecampagne krijgt deze maand de allures van een hogesnelheidstrein. In juni zal in de 95 Vlaamse vaccinatiecentra elke seconde iemand een coronavaccin krijgen, goed voor in totaal ruim 2,5 miljoen spuitjes. Het rijk der vrijheid komt dus eindelijk in zicht en dat heeft de vastgoedmarkt geweten. Zowel de vraag- als de aanbodzijde zullen de komende maanden serieus boomen, voorspelt Heylen Vastgoed. 

“Heel wat senioren en 45-plussers die hun woning willen verkopen, hebben het voorbije jaar de kat uit de boom gekeken. Door corona waren huisbezoeken lange tijd niet toegestaan en ook daarna stonden heel wat kandidaat-verkopers niet te trappelen om hun woning open te stellen voor rondleidingen, uit schrik voor het virus. Nu de Vlaamse vaccinatietrein serieus vaart maakt, wachten ze niet langer om hun woning te verkopen.”

Cedric Vanhencxthoven, Bestuurder Heylen Vastgoed

25% meer woningen

Heylen Vastgoed verwacht dat er de komende maanden gemakkelijk 25 procent meer woningen op de markt zullen komen, vergeleken met de voorbije maanden. Ook heel wat vastgoed uit erfenissen zal tijdens de zomer zijn weg vinden naar de vastgoedmarkt. 

“Het woningaanbod was de voorbije maanden fors lager dan normaal. Tegelijkertijd waren meer mensen op zoek naar een nieuwe woning. Vooral woningen met een tuin zijn sinds corona razend populair. Dat grote verschil tussen vraag en aanbod zorgde voor een stormloop op vastgoed. Tachtig procent van onze woningen is vandaag binnen de zes weken verkocht. Dat is ongezien. Vóór corona hadden we gemiddeld twaalf weken nodig om een pand te verkopen. Waar vroeger vooral bepaalde types woningen zeer gegeerd waren, verkoopt vandaag bijna alles. Zeker instapklare woningen zijn onmiddellijk weg. Voor heel wat panden dienen zich gemakkelijk dertig kandidaat-kopers aan.”

Cedric Vanhencxthoven, Bestuurder Heylen Vastgoed

Vraagprijs gaat omhoog

Die ongeziene rush op woningen heeft natuurlijk gevolgen voor de gemiddelde vraagprijs. Die is de voorbije maanden fors gestegen, maar dat schrikt kandidaat-kopers duidelijk niet af. 

“De meeste mensen hebben het voorbije anderhalf jaar flink kunnen sparen. Door corona was reizen lange tijd verboden en we konden ook niet op restaurant of naar een concert. Ook funshoppen was er niet bij, we kochten enkel het hoogstnodige. De koopkracht is voor een gedeelte van de bevolking serieus toegenomen en heel wat kandidaat-kopers staan dan ook te springen om hun droomwoning te kunnen bemachtigen.”

Johan Heylen, Bestuurder Heylen Vastgoed

Invloed investeerders

De evolutie van de vastgoedprijzen hangt vooral af van vraag en aanbod en de toegenomen invloed van de grote investeerders op de vastgoedmarkt.

“Tal van grote investeringsfondsen zijn vandaag in de provincie Antwerpen op zoek naar woningen om te verhuren. De Vlaamse vastgoedmarkt wordt de komende jaren steeds meer een huurmarkt, net zoals in Nederland. Een modale halfopen bebouwing kost vandaag al snel 450.000 tot 500.000 euro. Een gezin met tweeverdieners kan dat zonder financiële hulp bijna niet meer betalen. En als het Oosterweelproject over een aantal jaren klaar is, zullen de prijzen in de regio rond Antwerpen ongetwijfeld nog verder stijgen in de richting van andere Europese grootsteden.”

Johan Heylen, Bestuurder Heylen Vastgoed

Bij Heylen Vastgoed zetten ze zich ondertussen schrap voor helse maanden juni, juli en augustus. Alle kantoren blijven de hele zomer open en om de klanten een snelle service te kunnen bieden is Heylen Vastgoed op zoek naar tien nieuwe medewerkers.

Bron: Bereal

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in