Vastgoedprijzen

Prijzen huizen na één daling weer de hoogte in

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de gemiddelde prijs van Belgische huizen. Drie maanden later wijst de 'Notarisbarometer' al de andere kant uit. De huizenprijs ging in het tweede kwartaal met 2,7% de hoogte in. De zogenaamde 'Koopjesjagers' zouden wel eens de schuldigen kunnen zijn.

"Toen hield iedereen de adem in, het was toch een aanzienlijke daling. Iedereen keek uit naar het tweede kwartaal", aldus Bart Van Opstal van de federatie. De stijging is van dezelfde grootteorde als de daling van het eerste kwartaal, klinkt het. "De markt heeft zichzelf gecorrigeerd."

Koopjesjagers

Koopjesjagers roerden zich op de vastgoedmarkt, waardoor de prijzen uiteindelijk weer stijgen. De toename in het tweede kwart komt overeen met de gemiddelde evolutie van de inflatie (+2,6%). Die koopjesjagers zijn personen, die gewacht hebben om een woning te kopen als de prijzen laaag zijn. Dat zijn niet alleen particulieren, maar ook vastgoedmakelaars en investeringsgroepen.

De gemiddelde prijzen van huizen:

  • In Vlaanderen +3,1% tot €246 711
  • In Wallonië + 2,6% tot €171 179 
  • In Brussel + 7,9% tot €422 248 

De gemiddelde prijzen van appartementen:

  • In Vlaanderen -2,7% tot €199 307
  • In Wallonië +5,3%
  • In Brussel +9,2% tot €224 912 (In het eerste kwartaal was er nog daling van 8,7%)

Vastgoedtansacties

Het aantal vastgoedtransacties blijft in het tweede kwartaal hoog, zegt de notarisfederatie. De barometer klokt af op een index van 102,8, wat een geringe stijging met 0,2% betekent tegenover het tweede kwartaal vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar is er een daling met 3,8%.

"In een moeilijke internationale context biedt de Belgische vastgoedmarkt flink weerwerk, dankzij een stabiele macro-economische situatie en het rationele gedrag van de gezinnen", luidt het in het persbericht. Bart Van opstal wijst erop dat er naast de burgers die een woning kopen, ook heel wat investeerders zich op de vastgoedmarkt begeven. "De vastgoedmarkt brengt momenteel meer op dan een spaarboekje."

Registratierechten

Tenslotte liggen de registratierechten over het eerste kwartaal 5,1% hoger dan in het eerste kwartaal een jaar eerder.

Bron: Belga

Lees ook

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in