De badkamer

Wees de Turteltaks te slim af met deze vier tips

Aanbevolen partners

logo X2O
De Turteltaks. Wie kon er omheen? Dat de energiefactuur stijgt (circa zo’n 100 euro per gezin) weten we ondertussen. Maar wat is die Turteltaks nu precies? En vooral: wat kunnen we er aan doen? De O!Blog van Van Marcke helpt de lezers van Habitos.be op weg.
Even terug in de tijd. Zo'n 10 jaar geleden kon je bij het plaatsen van zonnepanelen subsidies krijgen, de groenestroomcertificaten. De Vlaamse Overheid wilde op die manier duurzame investeringen aanmoedigen. Achteraf bleek het systeem onbetaalbaar. Mede daardoor stijgt nu de energiefactuur: de Turteltaks.

En dan nu de vraag: kunnen we het ontlopen? Dat wordt helaas moeilijk, maar er zijn wel enkele manieren op de hogere energiefactuur te compenseren. 

1. Verwarm niet op elektriciteit

Elektriciteit kost geld, verwarmen op elektriciteit is dan ook geen geweldig goed idee. De mensen van Van Marcke raden verwarmen op stookolie en gas aan.  

2. Investeer in energiezuinige toestellen

Weer ook andere energievreters. Hier vind je een overzicht van enkele slimme manieren om energie te besparen.

3. Plaats alsnog fotovoltaïsche zonnepanelen

Zonnepanelen passé? De groenestroomcertificaten zijn dan wel afgeschaft. Het het loont nog altijd de moeite om zelf in je energieverbruik te voorzien. Zo zijn zonnepanelen een pak goedkoper geworden. Op 8 à 12 jaar verdienen zonnepanelen zichzelf terug. Een installatie gaat zo'n 25 jaar mee. Reken uit je winst.  

4. Woon BEN

BEN? BEN staat voor bijna-energieneutrale woningen. Word dus snel onafhankelijk van je energieleverancier. Wil je graag meer begeleiding of extra advies? Loop dan eens binnen in het Big Blue Point in de Van Marcke Inspirations winkel in je buurt. Hun adviseurs helpen je graag verder.

Bron: Van Marcke

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in