Aanbevolen partners

detremmerie logo
samsung logo
X²O logo
De badkamer

Veel opbergruimte in een kleine badkamer

Hoe opbergruimte creëren in een kleine badkamer? En liefst nog veel opbergruimte? In elk geval niet door grote breekwerken of kunst- en vliegwerk. Het kan wel, maar wij zochten naar andere en gemakkelijke manieren om van je kleine badkamer ook een praktische badkamer te maken.
Een kleine badkamer kan handig zijn. Snel gepoetst, snel warm, elders meer plaats voor andere ruimtes… Maar als een kleine badkamer té klein is, wordt dat snel een frustratie. Want waar laat je in hemelsnaam al die badkamerspullen? We bundelen een aantal tips om van een te kleine badkamer weer een gewone maar praktische kleine badkamer te maken, waar handdoeken, zeepjes en beautyproducten lekker dicht bij de hand zijn.

Spiegel als opbergruimte

Weg met de gewone spiegel – hier komt de spiegelkast. Oké, een spiegelkast van een zekere omvang kost aardig wat centen. Maar je kunt er wel een hele hoop in kwijt. Tandpasta, haarborstels, haardroger, scheerapparaat, medicijnen, make-up, … Als je iets meer van je budget besteedt aan deze spiegelkast, dan vind je er zelfs met geïntegreerde verlichting of met meer kastdiepte, zodat er ruimte is voor handdoekjes, wc-papier en zelfs grote flessen shampoo en badschuim.

Wasbak

Als je onder de wasbak nog geen kastje, lades of rekje hebt staan, is dit de plek waar je nog extra opbergruimte kunt creëren. Er bestaan kant-en-klare kastjes met speciale openingen voor de afvoer van je wasbak. Je kunt er natuurlijk ook altijd een op maat laten maken bij de schrijnwerker. Zo’n kastje met lades – ook met uitsparing voor de afvoerleidingen van de wasbak – is erg handig en overzichtelijk. En je hoeft niet door de knieën op zoek naar die verse handdoek of dat potje gel. 

Kapstokjes

Kapstokjes aan de muur kun je nooit genoeg hebben. Dus niet bang zijn om de boormachine en de pluggen boven te halen (voor de huurders: als het mag van de huurbaas). Er bestaan kapstokjes in verschillende groottes en diktes. En ook in eindeloos veel vormen en kleuren, waarmee je meteen wat kleur en humor in de badkamer tovert. Kapstokjes in de vorm van vogeltjes, het achterste van een hond, knopen, bloemen, … er zijn er vast enkele bij die je ’s morgens doen glimlachen.

Gebruik de verwarming

Een radiator in de badkamer? Tover hem om tot handdoekrek. Er zijn speciale wasrekjes – in de supermarkt - die je aan de radiator kunt hangen. Sommige radiatorfabrikanten bieden ook accessoires zoals handdoekdragers aan, die je op de radiatoren kunt laten bevestigen. En als je de radiator wilt vervangen door een moderner exemplaar, kun je er zelfs eentje kiezen in de vorm van een handdoekrek. 

Toilet in de badkamer

Ook de muur achter het toilet in de badkamer kun je gebruiken, voor een extra spiegelkast bijvoorbeeld. Kapstokjes kunnen ook, als ze maar hoog genoeg hangen. Of enkele ondiepe legplanken, voor het toiletpapier, een geurverfrisser of zelfs een kamerplantje. Als je gaat voor een extra kastje, zorg dan dat dit kastje niet te diep is, anders zou je je bij het opstaan van het toilet, wel eens kunnen stoten.

Open rekjes vs gesloten

In een kleine badkamer kan het al snel te druk of te benauwd worden als het er vol staat met kastjes allerhande. Als je per se gesloten kastjes wil, kies er in een kleur die nauw aansluit bij de muur, zodat de kastjes niet meteen in het oog springen. Open kastjes en legplankjes zijn luchtiger in een kleine badkamer. Vermijd ook te veel losstaande spullen op de grond, dat geeft in een kleine ruimte een rommelige indruk. 

Nieuwe badkamer

Ga je nog bouwen of verbouwen? Dan is het vast handig als de kleine badkamer uitgerust wordt met nissen in de muur, waar je spullen in kwijt kunt. Zulke nissen kunnen een leuk en strak alternatief zijn voor kastjes.

Auteur: Gretel Kerkhofs – mei 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in