Aanbevolen partners

detremmerie logo
samsung logo
X²O logo
De badkamer

Kom tot rust in de badkamer

De badkamer is niet meer enkel de plaats om ons te wassen. Ze moet warmte en intimiteit uitstralen en we moeten er kunnen genieten. Sfeer, licht en afwerking spelen dan ook een belangrijke rol. Luxueus comfort vind je vandaag in elke badkuip of doucheruimte.

Een badkamer hoeft geen danspaleis te zijn maar toch is ze al snel tussen de 8 en 12 vierkante meter groot. Opvallend is dat er meerdere badkamers per gezin zijn, elk uitgerust met de specifieke noden van de ouder of het kind. Personalisering is hier het codewoord. Als de mogelijkheid zich biedt, koppelen we de badkamer aan de ‘master bedroom’, zij het wel met een scheiding zoals een glazen wand of schuifdeuren. In welke woning we ook vertoeven: de meeste badkamers zijn groot genoeg om zowel wc, meubel, douche als bad te plaatsen.


Douche of bad?

Een comfortabele douche en een bad als pronkstuk: we maken plaats voor de twee. Logisch ook aangezien je ’s morgens of ’s avonds snel de douche kan instappen en het bad dient om eindeloos in te relaxen. Toch opteren we voor degelijke douchecabines. De kunststoffen exemplaren van weleer zijn niet meer van tel. De douche van vandaag moet je gemakkelijk kunnen inlopen, zonder daarbij een drempel te hoeven opstappen. Vandaag open je ook liefst geen deurtje meer, tenzij die van een multifunctionele douchecabine die naar eigen wens kan ingericht worden met hydrotherapie, nekmassage, geurdispenser, UV en infraroodlampen…

Wie de ruimte heeft, plaatst zijn bad centraal in de badkamer. Wie ernaar snakt, kan ook het bad uitbreiden met kleurentherapie en massage. Met de vrijstaande baden hangt ook de opkomst van vrijstaande badkranen samen hoewel inbouwkraanwerk het minstens even goed doet.


Kleuren en materialen

Kleur maakt de sfeer van de badkamer. Voor baden kiezen we toch vaker wit, waar mineraalcomposieten Cristalplant en Corian aan indruk winnen. Voor het kraanwerk spant chroom de kroon, gevolgd door inox, wit zwart en rood als nieuwe trend. Zolang er maar een naturel heerst, gaan we voor onze meubels ook graag voor een houtafwerking. Het materiaal van onze wastafel valt moeilijk te kiezen. Er is een brede keuze tussen kunstmarmer, composiet, natuursteen of porselein. Om schoon te maken, moet de vloer gebruiksvriendelijk zijn. Vooral keramische tegels genieten de voorkeur, maar tegenwoordig vinden ook kurkvloeren en zelfs gietvloeren hun weg naar de badkamer.


Slimme kranen

Ecologie wordt ook in de badkamer doorgetrokken. Regendouches zijn uiteraard heel fijn maar reken bij een tien minuten durende douche een verbruik van 100 liter (bij een douchekop van tien centimeter die tien liter water per minuut verbruikt). Verspilling is niet meer van deze tijd, daarom worden, ondermeer elektronische kranen meer verkocht. Deze zorgen ervoor dat het water niet nodeloos lang blijft lopen bij het handen wassen. Lang leve de slimme kranen die veel zuiniger omgaan met het debiet. Een duwtje op de knop geeft ook nog eens zeer handig de juiste temperatuur aan.


Extraatjes

Voor de accessoires is er een voorkeur voor chroom en moeten een handdoekrol of toiletborstel van de grond geplaatst worden. Extraatjes zijn speciale verlichting, een douche-wc, ingewerkte televisieschermen, kranen met een watervaleffect…


Lees ook Evolutie van zinken tuil tot wellnessruimte

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in