Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Tips voor de slaapkamer

Welke rol kan kleur spelen in de slaapkamer? Hoe stem je de kleuren af op de meubels en waar zet je nu die accentmuur? En wat met kinderkamers, hoe feller hoe beter? Of niet soms? Het antwoord op deze, en nog vele andere vragen krijgen we van Isabelle De Ganck, kleurenadviseur bij AkzoNobel.

De slaapkamer is vooral een rustruimte. Dit betekent - maar je mag er natuurlijk anders over denken - dat we geen al te felle kleuren gaan kiezen voor de kamer waar we elke dag inslapen en wakker worden. Een vrij neutrale basiskleur kan je aanvullen met accenten in kleur en decoratie, naargelang de persoonlijke smaak.

Warm of koud?

Zowel warme als koude kleuren komen tot hun recht in de slaapkamer. Dat hangt helemaal af van de gebruikte materialen, zoals vloer en meubels. Heb je een houten (en dus warme) vloer, dan kunnen koude kleuren als blauw of groen perfect. Heb je een tegelvloer in een koude kleur, dan zijn warme kleuren voor de muren toch meer aangewezen. Ook bij warm houten meubilair, kan je eerder koude kleuren kiezen. Zo krijg je evenwicht in de ruimte. Gebruik dan wel een zeer matte verf, om de muur toch een warmer en aaibaar aspect te geven.

Waar de accentkleur?

De ideale plaats voor een accentkleur is de muur achter het bed of opzij van het bed. Zo is de kleur aanwezig, maar niet dominant. Denk hier ook aan bij het plaatsen van de kleerkast. Een grote, donkere kleerkast recht tegenover het bed komt op je af. Je kunt overwegen om de kast in een andere ruimte te zetten. Als dit niet mogelijk is, kan je ze ook mee schilderen in de basiskleur van de ruimte. Ook decoratie hang je best niet teveel kriskras door de kamer, maar kan je bijvoorbeeld groeperen op de accentwand. Zo wordt alle aandacht op één plaats gericht, en ontstaat er meer rust in de ruimte.

Groot of klein?

Hoe groter de ruimte, des te meer vrijheid bij het kiezen van kleuren. Dan hoef je zeker niet bang te zijn om donkere, knusse kleuren te kiezen. In een kleinere slaapkamer kan de kleurkeuze het ruimtegevoel toch sterk beïnvloeden. Kies in dat geval eerder voor een zeer bleke basiskleur, of een off-white. Deze neutrale kleur kan op drie muren geschilderd worden, terwijl de vierde muur in een eventueel zeer donkere accentkleur kan. Ook spiegels kunnen het ruimtelijk effect verhogen. Zet deze dan wel tegenover het raam, zodat het licht optimaal weerkaatst wordt. Als je de spiegel tegen een andere muur plaatst, gaat hij de ruimte weerkaatsen, wat een drukker gevoel kan geven.

Fel in de kinderkamer?

Waarom niet? Kinderen gaan zelf spontaan voor heldere, primaire kleuren kiezen. Ook combinaties van felle kleurtjes vinden ze mooi. Je kunt dit in principe perfect samenbrengen in een kinderkamer. Probeer dan wel om de felle kleuren te groeperen op één muur. Bijvoorbeeld 1 muur of vlak met daarin kleinere kleurvlakken. Allerlei motiefjes zijn mogelijk: rechthoeken, strepen, bollen,… Ook kan er een vlak als schrijfbord dienen. Bordverf is mengbaar in alle kleuren van de regenboog.

Auteur: Isabelle De Ganck – Akzo Nobel – april 2011
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in