Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Gezocht: 700 extra schilders per jaar

Het schildersberoep is in België met uitsterven bedreigd. Hoewel de vraag naar schilders elk jaar stijgt, zijn er steeds minder jongeren warm voor te maken. De Bouwunie trekt aan de alarmbel, aldus Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.


België telt in totaal 4.800 schilders, maar daarvan verdwijnen er elk jaar 600. Dat blijkt uit gegevens van de Bouwunie en IVP, de overkoepelende vereniging van de verfindustrie. "Het gaat om mensen die er de brui aan geven of op pensioengerechtigde leeftijd zijn gekomen", zegt Lotta de Meulenaere van IVP.


'Derderangsjob'

Het probleem is dat er door de toenemende vraag elk jaar nood is aan 600 éxtra schilders. "Dat maakt dat we eigenlijk elk jaar 1.200 nieuwe schilders nodig hebben", zegt de Meulenaere. "Terwijl er dit jaar op de verschillende Vlaamse beroepsscholen maar maximaal 500 afstuderen. Hierdoor dreigt er jaarlijks een tekort van 700 schilders te ontstaan."

Dat het schildersberoep steeds minder in trek is, heeft verschillende oorzaken. "Ten eerste is er een imagoprobleem", zegt Piet De Langhe, secretaris van Bouwunie Schilders-decorateurs. "De opleiding tot schilder wordt enkel nog in het beroepsonderwijs gegeven en niet langer in het technisch onderwijs. Hierdoor kijken heel wat mensen er - onterecht - op neer. Ze zien het als een 'derderangsjob'. Een andere reden voor het toenemende tekort aan schilders is dat de stiel zelf steeds moeilijker en technischer wordt. Dat schrikt mensen af."


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in