Aanbevolen partners

samsung logo
De woonkamer

Het nieuwe burlesque in de huiskamer

Een op drie van de Vlaamse vrouwen ziet een chambre séparée - waarin frivole en burlesque kenmerken aanwezig zijn - wel zitten. Dat stelt trendwatcher Herman Konings vast in een onderzoek.

We leven in een tijd waarin pornografie meer dan ooit één muisklik verderop ligt, waarin het seksleven van Belgen ruim aandacht krijgt in de populaire media en waarin in Vlaamse huiskamers opvallend meer seksspeeltjes en frivole lingerie dan plastic keukenrecipiënten worden verhandeld. Ondeugendheid, de uitbundige sfeer van het Parijse nachtleven in het begin van de twintigste eeuw, vaudeville, striptease, een zinderend kader vol velours en in passie gedrenkte kleuren [rood].


Burlesque kamer

Uit een bevraging die we eerder dit jaar in Vlaanderen hebben georganiseerd, blijkt dat bijna één op drie [29%] van de Vlaamse vrouwen een chambre séparée wenst waarin frivole en burlesque kenmerken nadrukkelijk aanwezig zijn. Deze plaats is een in oppervlakte bescheiden ruimte, die dient om te ontspannen, waarin – bij voorkeur – geen televisietoestel, filmscherm of spelconsole aanwezig is, maar wel een boekenrek, een bank voor twee uitgestrekte lichamen, een (aan het zicht onttrokken) audio-installatie, enkele flessen wijn en eventueel een (gas)haard. De ruimte behoeft geen vensters, de verlichting dient gedempt te zijn, de hoofdkleur is bordeauxrood en de sfeer nodigt uit voor het wegdromen in een beklijvend boek, voor een diepzinnig gesprek of hoofse handelingen met de partner. De burlesque kamer is een plaats die eerder de verbeelding en de zinnelijkheid prikkelt dan vrij spel en ruimte geeft voor seksuele handelingen.


Wabi Sabi

37% van de bevraagde Vlaamse vrouwen weet te melden dat er in hun interieur uitingen terug te vinden zijn die men ‘burlesque’ zou kunnen noemen [passierode muren, sensuele stoffen (velours, satijn …), flamboyant design, erotische kunstwerken, enz.
De interieurtrend van het burlesque en van de neobarok – ook ‘glambarock’ genoemd – onderstreept de teloorgang van het minimalisme in de Vlaamse interieurs. Ook dat andere next big thing in de wereld van design en interieur, Wabi Sabi, keert het Zendenken onder het minimalistische tapijt. Bij Wabi Sabi luidt het "schoonheid te vinden in het onvolmaakte, het ontwapende en het tijdelijke". Wabi Sabi is een stoel met levenservaring, een tafel met littekens of een boeket met een ongeregeld stel bloemen. Vooraanstaande marktspelers als chemiereus DuPont en verfproducent Pantone introduceren inmiddels asymmetrische tafelbladen en interieurverven in verweerd blauw en asgrijs. Ook bij Apple en Starbucks werd Wabi Sabi alvast voorzien van het label ‘onontkoombaar’. Wabi Sabi is een zegen voor de westerse samenleving, die elk jaar weer de koopwaarde van vrije tijd ziet stijgen : de leefruimte mag er wat rommelig bijliggen, de onderlinge afstand tussen de meubelen moet niet meer beantwoorden aan rationele wetmatigheden of opgelegde esoterie. Asymmetrie is aan de … euh … orde! Systematiek maakt plaats voor thematiek, de handleiding voor het gastenboek, de leegte voor de levendigheid. Wat een zaligheid bij een onverwacht bezoek van vrienden niet meer te moeten zeggen “Kom binnen, maar let niet op de rommel!”, maar te mogen zeggen : “Kom binnen, let alsjeblieft op de rommel, want dit is zeer trendy! Het is immers Wabi Sabi …”.

© Herman Konings – 2006 – www.nxt.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in