Aanbevolen partners

detremmerie logo
samsung logo
X²O logo
De badkamer

Geen kalk op de kraan met deze onderhoudstips

De beste onderhoudstip voor de kranen in de badkamer? Naspoelen en afdrogen met een zachte doek, na elk gebruik. Je vermijdt zo die gevreesde kalkaanslag, die je anders enkel weg krijgt met dure en agressieve schoonmaakproducten. Wij geven je nog meer tips voor blinkende kranen in de badkamer!
Het onderhoud van een kraan begint al van bij de installatie van je badkamerkraan: zaagsel, stof, restjes lijm, … je verwijdert het best meteen, zodat je met een perfect geïnstalleerde en schone kraan kunt beginnen. Spoel dus de ventielen, de keramische schijven in de kraan en de straalbreker (mousseur) grondig uit voor je alles in mekaar zet.

Kraan naspoelen

Kraan gebruikt? Spoel hem altijd even na met helder en koud water. Droog onmiddellijk af met een schone, zachte doek. Als je dit na elk gebruik doet, voorkom je kalkaanslag.

Straalbreker of mousseur

Reinig de straalbreker of mousseur regelmatig. Komt er kalkrijk water uit de kraan? Dan zul je de straalbreker wat vaker moeten ontkalken.  Metalen onderdelen kun je een kwartiertje laten weken in een badje met een ontkalkproduct. Rubberen of plastic onderdelen laat je best niet in een ontkalkproduct weken want zo beschadig je het rubber of plastic. Overweeg een waterontharder als de kalkaanslag te erg is.

Wekelijks onderhoud kranen

Met een zachte doek en een gewoon zeepsopje - elk zacht en vloeibaar reinigingsmiddel is geschikt – onderhoud je de badkamerkranen wekelijks.
  • Vermijd schurende, bijtende of agressieve reinigingsmiddelen. Sterke producten tasten het oppervlak van de kraan aan, waardoor er een matte schijn ontstaat.
  • Gechromeerde of gekleurde oppervlakken kun je probleemloos reinigen met zeepsop of met een zacht vloeibaar reinigingsmiddel op basis van citroenzuur.

Azijn om kalk te verwijderen

Om kalkvlekken te verwijderen kun je azijn gebruiken in combinatie met warm (heet) water. Toch zijn er kranenfabrikanten die vinden dat je beter geen azijn gebruikt, omdat azijn het oppervlak kan aantasten als het te lang inwerkt.
  • Werk je toch met azijn, spoel dan grondig na met helder water en droog de kraan goed af.
  • Schoonmaakproducten in sprayvorm gebruik je ook beter niet omdat die het binnenwerk van de kraan kunnen aantasten.
  • Citroenzuurhoudende, plantaardige en milieuvriendelijke schoonmaakproducten zijn milder dan agressieve ontkalkproducten en zijn dus meer aan te raden.

Kalkaanslag voorkomen

Kalkaanslag voorkomen lukt door het schoongemaakte oppervlak in te wrijven met spoelglans voor de vaatwasmachine. Je kunt ook autowas gebruiken, zodat het water zich niet meer hecht. Zo vermijd je nog meer kalkvlekken.

Meer weten?

Meer weten over een goed onderhoud van je badkamer?

Zoek je nog meer informatie over badkamerkranen?

Lees dan ook deze artikels:
 
 
Auteur: Gretel Kerkhofs – december 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in