Aanbevolen partners

van eyk logo
Velux logo
Raamaankleding

Een kleedje voor de ramen

Een kaal venster is vaak triest. Een eenvoudig gordijn kan al een wereld van verschil maken. Het geeft warmte en intimiteit aan het interieur. Daarnaast geeft het de woning een leukere aanblik van buitenaf gezien.
Gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, en dat ook nog eens in verschillende materialen. De keuze in soepele raamaankleding is enorm uitgebreid. Hetzelfde geldt voor de stijvere materialen zoals panelen, luiken, schermen en materialen zoals hout of aluminium. De Japanse panelen houden het midden tussen deze twee groepen.
 
Lees ook: Hoe indiscrete blikken vermijden?

Gordijnen en overgordijnen

Overgordijnen laten toe de lichtinval en de temperatuur te controleren. Wanneer de stof voldoende dik is of wanneer je een bekleding gebruikt, kun je met een overgordijn de ruimte volledig duister maken en inkijk vermijden wanneer het buiten donker is. Een gordijn is veel lichter dan een overgordijn en heeft veelal een esthetische functie. Ze beperken ook enigszins de inkijk. De Franse interieurdecoratrice Anne Valéry heeft volgende tip: “Stel je alvorens gordijnen te kopen de vraag welke sfeer je wilt bereiken. De gordijnen zijn de kers op de taart. Ze moeten geraffineerd zijn en je persoonlijkheid reflecteren. De keuze van kleuren en stoffen is immers iets heel persoonlijks.”
Gordijnen in een dunne stof bieden het voordeel dat ze het daglicht nog rijkelijk laten binnendringen, maar dat ze toch ongewenste inkijk vermijden.
In het algemeen wordt de hoogte van de gordijnen berekend op basis van de vloer of het venstertablet. Om een stijl in een ruimte te benadrukken laat de interieurdecorateur het stof ook al eens rijkelijk op de grond vallen. Dat geeft een theatraal effect. Wil je de ruimte visueel vergroten, dan plaats je de roede of rail bijna tegen het plafond en laat je de gordijnen de vloer net niet raken.
 
Logischerwijs kies je niet dezelfde overgordijnen voor de slaapkamer als voor de woonkamer. In de slaapkamer heb je een verduisterende binnenbekleding nodig om de ruimte voldoende donker te maken om te slapen. Tot enkele jaren geleden waren deze verduisterende gordijnen nog grijsachtig en oogden ze ouderwets. Tegenwoordig heb je al mooie imitaties van zijde of fluweel met reliëf.
 

Draad- en parelgordijnen

Dit zijn de meest modieuze decoratieve accessoires van het moment. Ze laten het licht door en creëren toch een scheiding. Je kunt ze gebruiken als gordijn, als decoratief element of als scheiding tussen twee ruimtes of om een kast achter te verbergen.

Ophaalgordijnen

Ophaalgordijnen bestaan in een veelvoud aan kleuren en modellen. De Romeinse ophaalgordijnen geeft een glad oppervlak wanneer ze geopend is. De Oostenrijkse gordijnen zijn opgebouwd uit een reeks van stofbanden. Daarnaast heb je nog de varianten zoals het accordeon gordijn, plissé gordijn, rolgordijnen, enzovoort.
Paneelgordijnen of jaloezieën kunnen zowel in een textiel als in een stijf materiaal gemaakt zijn. Zo laten ze zich perfect aanpassen aan de meest moderne en verfijnde interieurs.

Japanse panelen

De panelen in stof worden verwerkt op een zogenaamde trekwagen die in de sporen van een aluminium rail rijdt. Afhankelijk van de stofkeuze bepaal je de mate waarin de panelen licht doorlaten. Je kunt verschillende stoffen combineren op de verschillende trekwagens, zo creëer je een spel van kleuren of materialen.
Auteur: Vinciane Pinte – mei 2014

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in