Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Een haard of kachel past in elke kamer

Met de koude voor de deur is een kacheltje of een haardvuur niet alleen gezellig maar ook warm. En kachel of haard hoeft heus niet alleen in de woonkamer te staan. Keuken, badkamer, werkplek of slaapkamer: in elke kamer past een leuke haard of kachel. Kijk mee en laat je inspireren.
In elke kamer past wel een sfeervolle vuur. Of je nu een liefhebber bent van houtkachels en open haarden of het liever simpel houdt en kiest voor een elektrisch kacheltje. Vandaar zijn er ook eindeloos veel leuke modellen haarden en kachels. Erg strak, heel groot, meer traditioneel of de klassieke haarden met sierlijke schoorsteenmantel. In dit artikel alvast een bloemlezing van wat je met haard of kachel allemaal kunt doen.

Is een haard in mijn huis technisch mogelijk?

Als je de aanpassingen aan je interieur liever bescheiden houdt of als je niet met hout wilt stoken, dan is een gashaard gemakkelijker. Er zijn ook kachels en haarden op elektriciteit of bio-ethanol. Wel liever een houtkachel of houthaard? Dan heb je een luchttoevoerkanaal en een rookkanaal nodig. Dus nagaan of een haard of kachel in huis technisch mogelijk is, is een eerste belangrijke stap.

Meer informatie hierover vind je in ons dossier Haarden en Kachels, met een overzicht van alle soorten, het rendement, luchttoevoer en tips.

Win een leuke retro kachel!

Een Vintage 35-kacheltje van Dovre winnen? Lees dan zeker Win een Dovre Vintage 35

Haard in de badkamer

Het summum van genieten? Een bad nemen met uitzicht op het vlammenspel van de haard. Zeker in de winter lijkt ons dit een zalig idee. De badkamer wordt met een haard of kachel meteen een stuk aangenamer om in te vertoeven. En geef toe, een echte haard (al is het er een op gas of elektriciteit) is nog altijd veel authentieker dan een filmpje van een vlammenspel op de flatscreen tv, toch?

Meer foto’s van leuke haarden of kachels? Bekijk onze fotogalerij Haarden en kachels in de badkamer.

Kachel of haard in de keuken

Vroeger, toen de dieren nog spraken, had elk huis een open haardvuur in de keuken. Die zijn nagenoeg allemaal vervangen door de komst van stoven, fornuizen of kookplaten. Maar waarom zou je die traditie niet opnieuw leven inblazen? Een open haardvuur net zoals toen is misschien meer iets voor de kasteelkeuken, maar een gashaard, een retro kacheltje of een houtvuur achter glas in de keuken zorgt voor instant huiselijkheid.

Meer foto’s van mooie kachels en haarden? Bekijk ook onze fotogalerij van haarden en kachels in de keuken.

Kachel in de nachthal

En waarom geen kachel in de nachthal? Stel dat je een heel goed geïsoleerd huis hebt met nauwelijks extra verwarming, dan kan het tijdens de koudste winternachten fris in huis zijn.

Speksteen of keramiek

Een speksteenkachel met een hoog rendement is – zelfs lang na het doven van het vuur – nog warm, dankzij de spekstenen mantel die de opgeslagen warmte maar langzaam afgeeft.

Elegantere alternatieven zijn bijvoorbeeld losstaande kachels omhuld met majolica, een speciaal soort keramiek dat langzaam warmte afgeeft.

Slaapkamer met haardvuur

Ja, ook op de slaapkamer kan een haardvuur. Het klinkt misschien als iets uit een glamoureuze film of een chique hotelsuite. Maar zeg nu zelf, een haard op de slaapkamer in jouw huis klinkt toch niet slecht? Zorgt meteen voor een heerlijk romantisch sfeertje! En meer gaan we daarover niet zeggen.

Meer foto’s van leuke haarden en kachels in de slaapkamer? Bekijk onze fotogalerij Haarden en kachels in de slaapkamer.

Werken bij het vuur

In lang vervlogen tijden werkten de mensen bij het haardvuur. Dus waarom vandaag ook niet? Nu almaar meer mensen ook thuis werken of telewerken, is een aangename werkplek in je eigen woning niet zo gek. Gezellig haardvuurtje er bij en je hebt ook in de winter warme vingers als je een verslag op je computer moet maken.

En zelfs een kachel in de vergaderzaal op kantoor is een mogelijkheid. Misschien eens aan de baas voorstellen als er sprake is van een interieurrenovatie!

Meer leuke foto’s? Bekijk onze fotogalerij Haarden en kachels op de werkplek.

Haard op het terras

Zelfs op het terras kun je een haard of kacheltje plaatsen. Dat hoeft zelfs geen inbouwhaard te zijn. Er zijn vandaag de dag hele mooie tafelmodellen of mobiele kachels en haarden die op gas of bio-ethanol werken, waardoor je geen rookafvoer en luchtkanaal voor nodig hebt. Dankzij die tafelmodellen kun je overal waar je wil genieten van gezellige vlammenspel van een haardvuur.
 
Meer foto’s van leuke haarden of kachels buiten? Bekijk onze fotogalerij Haarden en kachels op het terras.

Kachel in de woonkamer

En als laatste, maar niet de minste: de meest favoriete plek voor een haardvuur of kachel in ons huis is de woonkamer. Heel populair vandaag zijn retro kacheltjes. Maar ook strakke, langwerpige haarden ingewerkt in de muur of in een moderne variant op de schouwmuur zijn een blijver, vooral vanwege het tijdloze karakter van zo een inbouwhaard en het royale uitzicht op de vlammen.
 
Meer foto’s bekijken? Ga naar onze fotogalerij van haarden en kachels in de woonkamer.

Nog meer inspiratie nodig over kachels en haarden?

Lees ook onze artikels

Auteur: Gretel Kerkhofs – oktober 2012

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in