Verlichting

Ecologisch verlichten met attractieve spaarlampen

Australië wil tegen 2010 de klassieke gloeilampen afschaffen en laten vervangen door spaarlampen. Ook onze minister van leefmilieu Bruno Tobback wil die weg inslaan. De spaarlamp gaat immers 5 tot 8 keer langer mee, en levert 4 tot 5 keer meer licht voor hetzelfde wattage. De spaarlamp heeft onterecht echter een slecht imago. Een woordje uitleg.
Enerzijds zijn er de vervangingsspaarlampen, ontwikkeld om de klassieke gloeilampen in bestaande toestellen te vervangen. De kwaliteit van deze lampen is door de jaren heen al veel verbeterd maar biedt absoluut nog niet dezelfde lichtkwaliteit en –kleur als de gloeilamp.

Anderzijds is er de nieuwe generatie spaarlampen die al lang in de projectmarkt wordt toegepast. Deze spaarlampen zijn niet alleen ultrazuinig maar hebben ook een veel betere kleurweergave én een aangenamer kleurtemperatuur. Bovendien zijn ze in verschillende vormen en formaten beschikbaar: van kaarsjes en peertjes over spotjes tot specifieke types gericht op buitenverlichting.

De producenten van verlichtingsarmaturen zorgen er vandaag al voor dat eventuele nadelen van de spaarlamp – zoals grootte, fletse kleur of trage ontsteking – opgeheven worden in een hedendaags design achter warme materialen zoals Corian én met elektronische snelle ontsteking. We zetten enkele nieuwe designs even op een rij. 

Cyclon: buitenaards mooi object

In de reeks circuline-armaturen presenteert Delta Light® Cyclon: het verlichtingstoestel dat onmiddellijk tot ieders verbeelding spreekt.
De rubbersluiting in het midden laat bij Cyclon een makkelijke schroefloze lampvervanging toe, en snijdt het toestel evenwichtig doormidden. Cyclon verlicht de ruimte zowel direct als indirect en kan als ruimteschip/kunstobject perfect deel uitmaken van het interieur. Het verlichtingstoestel bestaat als pendel, wandarmatuur of als plafondverlichting.

Nautiloo: nieuw materiaal Corian

Nautiloo is een staande lamp voor T16 80 W (fluorescentielampen) en wordt uitgebracht in dimbare uitvoering. Er is gekozen voor een nieuw hoogwaardig materiaal, Corian, dat zich goed laat vormen én esthetisch is. Corian heeft de licht gesatineerde look van ongeaderde witte marmer en verspreidt een zacht en warm licht. De verticale vormgeving ontwindt zich spiraalvormig als een kort slakkenhuis. De open zijde geeft een sterk geprojecteerd licht en kan daardoor aangewend worden als ‘wall washer’ (toestel waarmee je een muur gelijkmatig kan uitlichten). De gesloten zijde daarentegen geeft een bijna amberkleurig licht wat zorgt voor een intimistische sfeer. Naast zijn functionele rol kan het spiraalvormig ontwerp ook gezien worden als attractief kunstobject in het interieur. De ballast en de dimschakelaar zitten creatief verborgen in de Corian-plaat, waardoor het geheel zeer eenvoudig oogt. De voet, uitgevoerd in zwaar metaal, zorgt voor de nodige stabiliteit. Naast de staande lamp is er ook een gependelde versie van Nautiloo. 

Switch: asymmetrische telg

Ook van hoogwaardig Corian vervaardigd, is de wandarmatuur Switch. Deze speels ‘ogende’ armatuur kreeg een opvallende asymmetrische vorm aangemeten door een kleinere aluminium schijf in contrast te brengen met een grotere schijf uit Corian. De ongelijke vormen zorgen niet alleen voor een spanningsveld, ze verbergen meteen ook de fitting. In Switch wordt een circuline-lamp (een cirkelvormig gebogen spaarlamp) van 22 Watt (klein model) of 55 Watt (groot model) geplaatst. Door haar ronde vorm licht de schijf bovendien egaal op. 

Channel: spaarzame paaltjes

Channel bouwt voort op de techniek van de spatwaterdichte huls rond de lamp. Het is een familie V-vormige paaltjes voor buitenverlichting, voorzien van de zeer krachtige T16-buisspaarlamp in 8 W of 24 W. Voor een iets minder sterke maar uiterst duurzame verlichting kan je de 2 W en 4 W powerLED-versies gebruiken. Alle paaltjes kunnen op een bijhorende pin gemonteerd worden, of rechtstreeks verankerd worden in de grond. Uitvoering uitsluitend in aluminium. 

Wing: spaarzaam lineair wandarmatuur

Ook Wing wordt beschermd door een spatwaterdichte huls. Deze reeks V-vormige wandtoestellen is voorzien van de zeer krachtige T16-buisspaarlamp in 24 W. Voor een iets minder sterke verlichting is er de 4 W powerLED-versie, beschikbaar met op/neerwaartse verlichting, of enkel neerwaarts. De LED-versies zijn verkrijgbaar in warm wit en koud wit licht. Uitvoering uitsluitend in aluminium.

Met dank aan: Delta Light - mei 2007 - voor Habitos

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in