Aanbevolen partners

X²O logo
logo Franke
De badkamer

Droombadkamer in 6 stappen

Inspiratie is de sleutel tot succes naar een geslaagde verbouwing van een badkamer. Op zijn O!Blog geeft Van Marcke in 6 stappen aan hoe je inspiratie opdoet en vertaalt naar een geslaagd ontwerp.

Stap 1: Dromen zijn geen bedrog

In de beginfase mogen alle remmen los. Hier is het volop dromen geblazen. Surf op het internet, blader in woontijdschriften en print of knip uit wat je aanspreekt. Ook in het dagelijkse leven doe je volop indrukken op. Houd op inspirerende plekken je fototoestel bij de hand. Zeker op reis kom je ze tegen. In de boekhandel vind je fotoboeken met de mooiste hotels en kuuroorden. Kijk goed naar de kleuren en texturen: wie weet kun je die luxe thuis ook creëren.

Stap 2: Knippen en plakken

Leg een map aan van alles wat je mooi en inspirerend vindt. Door erin te bladeren begint je nieuwe badkamer langzaam maar zeker vorm te krijgen. Stilaan ontdek je van welke stijl je het meest houdt: strak en modern, speels en kleurrijk of klassiek? Ook zullen in je map bepaalde materialen meer aan bod komen dan andere. Heb je een voorliefde voor steen, hout, gladde materialen of glas? En houd je van sober of vind je een paar knalkleurtjes best wel OK?

TIP:

Een mix van ruwe en gladde materialen werkt heel rustgevend. Het geeft de ruimte ook karakter.

Stap 3: Back to reality

Nu wordt het tijd om je ideeën te toetsen aan de realiteit. Maak foto’s van de ruimte zoals ze er nu uitziet. Wil je een bad én een douche? Heb je plaats om het toilet in een aparte ruimte te installeren voor meer privacy?

TIP:

Heb je veel ruimte, dan kun je misschien een droge zone, met lavabo's en bergruimte, en een natte zone, met een douche en bad, inrichten. De natte zone kun je betegelen, de droge kan aangekleed worden met bv. hout. Heel sfeervol.

Stap 4: De ruimte krijgt vorm

Stap eens in een speciaalzaak binnen. Daar zie je wat er allemaal op de markt is en krijg je een idee van het budget dat nodig is voor jouw droombadkamer. Een inloopdouche in natuursteen is geweldig, maar past ze binnen je budget?

TIP:

Maak een moodboard. Op een groot blad papier met een plattegrond van je badkamer kleef je knipsels, kleuren, materiaalstaaltjes en foto’s van mooie kranen en baden. Het is een prima hulpmiddel om je ideeën duidelijk te maken aan een badkamerspecialist, de werklui…

Stap 5: Meten is weten

Tijd voor het echte werk. Meet de ruimte zorgvuldig op en verzamel de afmetingen van radiatoren, ramen, deuren… Zo kom je tot een realistisch en uitvoerbaar plan voor je badkamer.

TIP:

Ontwerp je eigen badkamer in 3D. Het geeft je een duidelijk beeld van hoe alles eruit zal zien. Bovendien kun je via deze weg zelfs een niet-bindende offerte aanvragen.

Stap 6: Nog meer sfeer

Tijd voor de sfeerschepping. Denk na over welke kleurschakeringen je in de ruimte wilt, over de verlichting en de materialen voor vloer en muren.
Ga voor een tijdloze basis, zodat de ruimte niet snel veroudert. Met trendy accenten geef je een ‘neutrale’ badkamer dan makkelijk een stijlupdate.

TIP:

De ruimte krijgt een totaal andere look als je één muur in een felle kleur schildert. Een mooie plant, een zeteltje of een staande lamp kunnen het extra gezellig maken.
Bron: O!Blog

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in